Jezelf aarden

jezelf aarden

Jezelf aarden info en tips

Geschatte leestijd: 13 minuten

Voor een heks is het belangrijk om stevig met twee voeten op de aarde te staan. Niet enkel tijdens het uitvoeren van rituelen en andere heksenpraktijken, maar ook in het dagelijks leven. In hekserij noemen we dat aarden, gronden of wortelen. Wat jezelf aarden betekent en hoe je dat doet lees je in dit artikel.

* Vanwege de leesbaarheid schrijf ik alleen over de vrouwelijke heks. Dat betekent echter niet dat elke heks een vrouw is. Iedereen, vrouw, man of anders kan een heks zijn.

Blog » Wat is hekserij?» Zelfontwikkeling

Inhoudsopgave

Wat is aarden?

Jezelf aarden betekent dat je jezelf bewust verbindt met de grond onder je, de dagelijkse realiteit, de natuur, je eigen energie en je lichaam. Het wordt ook wel gronden of wortelen genoemd. Aard je jezelf regelmatig, dan zal je merken dat je jezelf kalmer en meer in balans gaat voelen. Daardoor kan je allerlei vervelende verschijnselen voorkomen, zoals:

  • Concentratieproblemen
  • Verlies van energie
  • ‘Losraken’ van je omgeving of jezelf
  • Slapeloosheid
  • (Mentale) onbalans
  • Onrust en onzekerheid

Wanneer aard je jezelf?

Jezelf aarden kan je op elk moment van de dag doen. Zelf doe ik het meestal ‘s morgens, zodat ik de dag vanuit een goede basis kan beginnen. Anderen aarden zichzelf juist voor het slapengaan. Dat is een mooi dagelijks ritueel om een stapje terug te doen. Het helpt je om met een rustig gevoel vanbinnen naar bed te gaan.

Heb je wel eens het gevoel dat je niet volledig verbonden bent met de wereld om je heen? Dat kan vlak na een ritueel gebeuren. Het lijkt dan net of er een doorzichtige muur tussen jou en de wereld staat. Je verkeert als het ware nog in ‘hogere sferen’. Daardoor komen indrukken en prikkels uit de dagelijkse wereld niet goed binnen. Op zo’n moment is het verstandig om jezelf te aarden. Je komt dan weer helemaal terug in het hier en nu.

Andere momenten waarop het verstandig is om jezelf te aarden:

  • Als je jezelf uit balans of onrustig voelt.
  • Als je het gevoel hebt dat je, bij wijze van spreken, een paar millimeter boven de grond zweeft. Je staat figuurlijk gezien niet stevig met je voeten op de grond.
  • Als je nerveus of angstig bent. Voor je aan een (magisch) ritueel begint. Daarover verderop meer.
jezelf gronden

Een goede fundering voor de dag

Door jezelf ‘s morgens te aarden leg je een stevig fundament waar je de komende dag op kunt bouwen. Je kan er ieder moment op terugvallen. Het is de fundering voor alles wat je die dag doet en meemaakt. Jezelf aarden vergroot je veerkracht en draagkracht, en daardoor voel je je rustiger, energieker, evenwichtiger en zelfverzekerder.

Ben je eenmaal geoefend, dan kost het je niet meer dan een paar minuten om jezelf grondig  te aarden. Het kan een dagelijks ritueel worden dat hekserij meer met je leven verweeft. Soms hoor ik mensen zeggen: ‘Ja, maar ik heb een druk leven, dus voor aarden heb ik ’s morgens helemaal geen tijd.’. Bedenk dan dat sommige dingen goed zijn om tijd voor te maken. Daarbij is er is altijd wel ergens een moment waarop je jezelf kunt aarden, zelfs als je een volle agenda hebt. Desnoods doe je het als je ’s morgens op het toilet zit. Jezelf aarden kan ervoor zorgen dat je meer voor elkaar krijgt. De kleine tijdsinvestering die je ervoor doet heb je zo weer terugverdiend.

LEES OOK
Zelfontwikkeling en zelfkennis van de heks

Jezelf aarden voorafgaand aan een ritueel

Jezelf aarden voor je aan een ritueel begint brengt je in een kalme staat. Daardoor kun je je beter concentreren op wat je tijdens je ritueel doet. Je gaat bewust terug naar je persoonlijke basis, waarbij je contact maakt met de grond onder je en met de heks in jou. Aarden is een fijne en goede start van een ritueel, omdat het alle rituele handelingen die je vervolgens uitvoert positief beïnvloedt. Je kunt die handelingen na het aarden immers meer gefocust en met pure intentie en aandacht uitvoeren.

Jezelf aarden na een ritueel

Jezelf aarden na een ritueel is iets wat ik persoonlijk enorm belangrijk vind, en ik zal uitleggen waarom.

Als heks laat je de dagelijkse, fysieke wereld tijdens rituelen voor een korte periode bewust los. Dat is helemaal niet erg en het kan zelfs noodzakelijk zijn. Door tijdelijk afstand te nemen van de dagelijkse realiteit, is het gemakkelijker om contact te maken met andere werelden. En je kunt magische handelingen meer kracht en intentie meegeven.

Wil je contact maken met entiteiten zoals geesten, voorouders of demonen, dan is het allereerst nodig om jezelf daarvoor open te stellen. Ook dat is een vorm van afstand nemen van je gebruikelijke gemoedstoestand. Je activeert je onderbewuste en maakt plaats voor subtiele waarnemingen. Die zouden anders misschien aan je voorbij gaan. Je kunt deze staat van waarneming bereiken door jezelf in een alternatieve bewustzijnstoestand te brengen; een vorm van trance die je mystieke waarnemingsvermogen bevordert. Dat stelt je in staat om je rituele en magische taken als wijze vrouw of heks vol toewijding te vervullen.

Na het uitvoeren van een ritueel wil je natuurlijk wel weer helemaal terugkeren naar de dagelijkse wereld. Het is niet bevorderlijk voor je dagelijks functioneren als je met je hoofd in de wolken loopt en er van alles langs je heen gaat. Je kunt daardoor in het slechtste geval zo uit balans raken dat je de grip op je dagelijkse realiteit verliest. Aard jezelf daarom altijd na het doen van een ritueel!

jezelf aarden wortelen

Met twee voeten stevig op de grond

Zoals hierboven al genoemd zorgt jezelf aarden ervoor dat je na een ritueel of na het bedrijven van magie weer met beide voeten op de grond komt. Dat zorgt ervoor dat je niet gaat ‘zweven’. Zweverigheid zadelt je immers op met een vertekend beeld van de wereld waarin je leeft. Jezelf aarden helpt om de rust te vinden dat je nodig hebt in het dagelijks leven en als heks. Ben je goed geworteld, dan ben je in staat om uitdagingen aan te gaan, moeilijkheden het hoofd te bieden en nieuwe dingen te leren. Contraproductieve gedachten en gevoelens krijgen minder kans.

5 tips om jezelf te aarden

Tip 1 – Eet en/of drink iets

Voedsel tot je nemen is een van de allersimpelste aardingsmethoden. Eten en drinken brengt je na een ritueel snel en eenvoudig terug naar de dagelijkse realiteit. Dat komt doordat eten en drinken je lichaam activeert en je nieuwe energie geeft. Het is een ‘aardse’ bezigheid. We hebben eten en drinken nodig om te overleven en om gezond te blijven. We worden er fitter en alerter van, en als we eten en drinken gaat ons lichaam aan het werk om alles te verteren. Je maag is vlak na een maaltijd gevuld en je lichaam kan zwaarder aanvoelen; dat is allemaal heel lichamelijk. Met andere woorden:  eten en drinken verbindt je op een natuurlijke manier met je lichaam. Daarom heeft het een aardend effect.

Tip 2 – Ga naar buiten!

Stap op blote voeten naar buiten en voel heel bewust de grond onder je voeten. Hierdoor raak je vanzelf geaard. Je kunt ook stampen of springen om jezelf te aarden.

Een andere fijne manier om jezelf te aarden is wandelen. Loop bewust. Focus op elke stap die je zet en besteed aandacht aan het effect dat dit op je heeft. Raak onderweg de stammen van bomen aan, of laat je hand door een struik gaan. Dat zijn allemaal manieren om jezelf bewust met jezelf en de aarde te verbinden. Probeer je gedachten te negeren. Focus op voelen. Voel de grond onder je voeten, de bast van een boom tegen je hand, de blaadjes van een struik die langs je vingers glijden. Op die manier ontstaat een stevige verbinding tussen de aard , de natuur en je eigen energie.

Tip 3 – Aard jezelf met behulp van stenen

Stenen zijn effectieve hulpmiddelen om jezelf te aarden. Vooral grote keien of kiezels vind ik fijn om te gebruiken. Het gewicht ervan drukt je als het ware omlaag, richting de aarde. Effectieve manieren om jezelf te aarden met behulp van stenen zijn de volgende: 

Aarden met grote stenen

Neem in elke hand een flinke steen. Zorg dat je stevig zit, op de grond of op een stoel, en strek je armen naar beide kanten uit. Sluit je ogen en concentreer je op hoe zwaar de stenen in je handen zijn. Hoe zwaarder ze aanvoelen, hoe moeilijker het wordt om je armen horizontaal te houden. Uiteindelijk moet je je armen wel laten zakken en je handen met de stenen op de grond leggen. Maar laat niet los! Blijf je concentreren op je stenen en stel je voor dat hun gewicht je terug naar de aarde trekt. Wanneer je voelt dat het genoeg is, laat je de stenen langzaam los en open je je ogen. Je bent geaard.

Aarden met kleine stenen

Draag één of twee kleine stenen bij je. Elke keer als je het gevoel hebt dat je begint te zweven, als je nerveus wordt, of als je om een andere reden uit balans dreigt te raken, pak je je steen even vast. Dat kan je helpen jezelf snel (opnieuw) te aarden.

Aarden en je lichaamshouding

Zorg dat je voeten plat op de grond staan en dat het zwaartepunt van je lichaam gecentreerd is, ter hoogte van je bekken. Dit helpt om jezelf in balans te voelen, vooral als je iets moet doen waar je nerveus van wordt of wat je moeilijk vindt. Lukt het je om stevig met beide voeten op de grond te staan of zitten, dan zal je angst, stress of nervositeit afnemen en voel je je veel prettiger. Heb je ook nog een steen in je zak, dan kun je nog gemakkelijker in balans komen.

Tip 4 – Laat je wortels groeien!

Een andere manier om te aarden, die ik zelf erg prettig vind, is wat ik noem: ‘Je wortels laten groeien’. Eigenlijk betekent dit dat je jezelf voorstelt dat er stevige wortels uit je lichaam groeien die je met de aarde onder je verbinden. Omdat jij deze methode misschien wel eens wilt uitproberen heb ik een geleide meditatie ingesproken. Tijdens deze meditatie, die ongeveer 5 minuten duurt, leid ik je door het proces van ‘je wortels laten groeien’. Dit kan je kan helpen je ritueel of je dag goed geaard te beginnen en weer af te sluiten.

jezelf aarden

Tip 5 – Gebruik een boomwortel om jezelf te aarden.

Aarden met behulp van een boomwortel is in mijn traditie een heel gebruikelijke manier om jezelf te aarden. Zelf gebruik ik deze methode na elk ritueel dat ik uitvoer. Aarden met een boomwortel gaat als volgt: plaats de boomwortel op de vloer en hou hem stevig vast met beide handen. Sluit je ogen en adem laag in je buik. Stel je in gedachten voor dat je naadloos met de wortel verbonden bent en dat de wortel jouw connectie met de aarde en jezelf versterkt. Hou de wortel net zolang vast tot je voelt dat je goed geaard bent.

jezelf gronden

Hoe weet je of je goed geaard bent?

Als je goed bent geaard dan voel je dat vanbinnen. Je bent rustig en kalm, je lichaam voelt in evenwicht en je zwaartepunt ligt laag. Je connectie hebt met de grond onder je is duidelijk voelbaar. Je staat stevig met beide voeten op de grond. Het kan even duren tot je dit goed kunt voelen, want oefening baart kunst. En het is nodig om jezelf in dit opzicht goed te leren kennen, wat ook om tijd en oefening vraagt. Dus als je de eerste keer niet meteen aanvoelt of je inderdaad goed geaard bent, herhaal de aardingsoefening dan net zo vaak tot je de signalen van je lichaam en geest herkent.

Conclusie

Jezelf aarden is een niet te onderschatten techniek. Er zijn veel meer manieren om jezelf te aarden dan wat je in dit artikel gelezen hebt. Als je meer wilt weten, doe dan zelf onderzoek en probeer dingen uit. Door verschillende aardingsmethoden te testen ontdek je vanzelf welke manier voor jou het best werkt. Ook hier geldt dat dit voor iedereen anders is. Ga oefenen en gebruik de geleide meditatie op deze website als je begeleiding kunt gebruiken. Een geaarde heks telt voor twee!


Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden als heks begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…


Deel dit via:

You cannot copy content of this page