Home » Hekserij » Heks worden
heks worden

Heks worden

Geschatte leestijd: 9 minuten

Heks worden is niet voor iedereen weggelegd. Het moet bij je passen. Maar hoe kom je erachter of hekserij iets voor jou is? En hoe word je een heks? Na het lezen van dit artikel weet je het.

* Vanwege de leesbaarheid schrijf ik alleen over de vrouwelijke heks. Dat betekent echter niet dat elke heks een vrouw is. Iedereen, vrouw, man of anders kan een heks zijn.

Inhoudsopgave

Heks worden of heks zijn?

Persoonlijk zie ik het als volgt: je bent een heks of je bent het niet. Bij alle heksen die ik ken zat het er al jong in. Sommigen ontdekten in hun vroege jeugd, dat ze heks waren, anderen op latere leeftijd. Voor heks zijn kies je niet bewust. De heks in jou is er al wanneer je geboren wordt en ze groeit samen met jou uit tot iets groters. Als de tijd rijp is maakt ze zich kenbaar en dat is voor iedereen op een ander moment.

Vrijwel alle heksen beseffen achteraf dat ze hun hele leven al heks waren. Vanaf het moment waarop hun innerlijke heks aan de oppervlakte kwam, gaven zij hekserij een prominente plek in hun leven.

Heks zijn en worden zie daarom ik als twee verschillende dingen die niet zonder elkaar kunnen bestaan. Als je heks bent, kun je dat niet negeren. Er is een onweerstaanbare drang om je heksenpad te verkennen, meer over hekserij te leren en te ervaren. Het is een roeping die steeds om aandacht vraagt, tot je er gehoor aan geeft. Dat is het moment waarop je jezelf bewust openstelt voor hekserij. En al was je vanbinnen allang een echte heks, op dat moment omarm je jouw innerlijke heks bewust.

Om de heks in jezelf vrij te laten is het nodig om op je gevoel te vertrouwen. En daar is weer durf voor nodig. Velen hebben twijfels, vooral in het begin. Weet je nog niet zeker of hekserij iets voor jou is? Lees dan dit artikel.

Een geboren heks

Ga je ervan uit dat de heks al vanaf je geboorte in je zit, dan kan niet iedereen heks worden. Niet alle mensen voelen zich immers aangetrokken tot hekserij of het spirituele. Niet iedereen staat open voor de andere werelden en het mystieke. Mensen die erg pragmatisch in het leven staan, zullen zich niet zo snel als heks identificeren. Heksen hechten veel waarde aan kun intuïtie en gevoel. Ze vertrouwen gemiddeld genomen meer op hun innerlijke stem dan andere mensen en ze handelen daarnaar. Ze durven intuïtief te leven.

Verstand versus intuïtie

Misschien zit je heel erg in je hoofd en vind je dat wel prima. Je voelt dan waarschijnlijk niet dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij in ons ‘gewone’ alledaagse bestaan waarnemen. Het mystieke trekt je eigenlijk niet zo aan. Geldt dat voor jou, dan ben je waarschijnlijk geen heks. Of toch wel? Het gaat er vooral om of die rationele houding is aangeleerd of niet. Het kan een levenshouding zijn die je hebt aangenomen uit zelfbescherming. Of misschien is jou al heel je leven verteld dat je op je verstand moet vertrouwen en dat mystieke ervaringen op fantasie gebaseerd zijn. Is jou dat ingeprent, dan zal je daar eerst los van moeten komen om je innerlijke heks te ontdekken en omarmen.

Durf jij je ratio deels los te laten door meer evenwicht te brengen in denken en voelen? Als dat zo is zet je de deur naar een nieuwe wereld en nieuwe ervaringen open. Kijk je vervolgens met een eerlijke blik diep naar binnen, dan ontdek je mogelijk dat je toch een heks bent.

heks worden

Hekserij en gender

Ik stipte het eerder al aan. Dat heksen altijd vrouw zouden zijn klopt niet. Hekserij zit niet in je geslacht, het zit in je wezen. Iedereen, man, vrouw of anders kan een heks zijn. Het idee dat alle heksen vrouw zouden zijn komt natuurlijk wel ergens vandaan. Heksen worden op afbeeldingen en in verhalen van vroeger en nu meestal als vrouw voorgesteld. Gaat het over de heksenvervolging, dan zie je tekeningen van vrouwen op een bezem, aan de galg of op de brandstapel. Dat komt doordat tachtig procent van de mensen die in West-Europa voor hekserij werden veroordeeld vrouw was. Komt er een heks voor in sprookjes, dan is dat altijd een vrouw. De tovenaar wordt niet als heks gezien, omdat hij niet zo wordt genoemd. Geen wonder dus, dat veel mensen nog steeds een vrouw voor zich zien als het over heksen gaat.

Heks worden, hoe doe je dat?

Is eenmaal duidelijk dat je een heks bent, dan is de volgende stap om daar iets mee te doen. Op dat moment word je echt een heks omdat je ernaar gaat leven. Hoe je je leven als heks precies invult is aan jou. Er bestaat niet zoiets als een handboek voor heksen dat stap voor stap uitlegt wat jij zou moeten doen. Toch kan het fijn zijn om wat houvast te hebben als je net begint. Daarom heb ik een minicursus ontwikkeld die je ondersteunt bij de eerste stappen op je heksenpad. Klik hier om hem te downloaden.

Naast het bewandelen van hun persoonlijke pad, gebruiken veel heksen een religieuze stroming (Wicca) of een ambachtelijke traditie (traditionele hekserij) als fundering voor hun religie of kunde. Een religie volgen of een ambacht leren is iets waar je welbewust voor kiest. Het gaat niet vanzelf. Je zal er iets voor moeten doen. Het kost tijd en moeiten en het vraagt om doorzettingsvermogen.

Heks worden door opleiding

Een van de manieren om je te verdiepen in hekserij is het volgen van een heksenopleiding. Je hoeft het wiel dan niet helemaal zelf uit te vinden en hebt een leidraad die je kunt volgen. Dat kan een goed startpunt zijn om verder te gaan. Er zijn verschillende heksenopleidingen te vinden en ze zijn allemaal anders. Het is naar mijn idee belangrijk om op je eigen gevoel af te gaan en jezelf af te vragen: ‘welke opleiding spreekt mij het meest aan?’. Het volgen van meerdere cursussen kan verhelderend zijn, omdat je dan vanuit verschillende gezichtspunten over hekserij leert. Een aandachtspunt is dat opleidingen soms erg sturend zijn en stellige regels en richtlijnen bevatten. Dat kan je ontwikkeling als heks in de weg staan. De Waarheid bestaat niet, want iedereen heeft een eigen waarheid. je kunt jouw waarheid alleen ontdekken als je je eigen pad volgt en bij jezelf blijft.

Deze opleiding en minicursus zijn helemaal gericht op het bewandelen van jouw eigen unieke heksenpad, op een manier die bij jou persoonlijk past. Ik heb ook plannen voor een live heksenopleiding.

Inwijding

Een denkbeeld dat ik heel vaak tegenkom is het idee dat je alleen door inwijding een echte heks kunt worden. Dat klopt gelukkig niet, want het zou betekenen dat slechts een handjevol mensen heks zou kunnen worden. Inwijding betekent voornamelijk dat je op plechtige wijze wordt toegelaten tot een bepaalde kring of traditie. Dat kan een traditionele heksenkring, een sibbe, een Wicca coven of een familietraditie van wijzen zijn. Na je inwijding krijg je toegang tot de eventuele geheimen van de groep of traditie. Je krijgt dan bijvoorbeeld informatie over rituelen en gebruiken die niet met buitenstaanders gedeeld worden. In mijn familie is dat inderdaad het geval, maar er zijn ook tradities die geen geheimhouding kennen.

Inwijding in een heksenkring is een bijzondere gebeurtenis. Je ondergaat een speciaal ritueel waar mogelijk een eed van geheimhouding bij hoort. Jouw toetreding tot de traditie wordt ermee bevestigd en officieel gemaakt. Doorgaans zijn alle andere ingewijde leden van de traditie erbij aanwezig.

Overgangsrituelen

Tijdens een overgangsritueel markeer je een bepaald punt in je leven. Je staat dan even stil bij een bijzonder ogenblik en voert daar een ritueel voor uit. Je gaat letterlijk en bewust over van de ene fase in je leven naar de volgende. Het mooie is dat je voor een overgangsritueel niemand nodig hebt dan jezelf. Je kunt het prima op eigen houtje doen. Natuurlijk voegt een ritueel dat je samen met anderen uitvoert wel iets extra’s aan de ervaring toe. Alleen al omdat je jouw overgang dan met anderen kunt delen en vieren. Een overgangsritueel maakt je overigens niet meer heks dan je al was. Want zoals ik eerder schreef: je bent een heks of je bent het niet.

Wil je heel bewust stilstaan bij de stap om voortaan als heks door het leven te gaan, dan kan het fijn zijn om een zelfinwijding uit te voeren. Met dit overgangsritueel bevestig je dat hekserij een prominente plek in je leven inneemt. In het boekje Rituelen in hekserij staat een voorbeeldritueel voor een zelfinwijding. Je kunt deze inwijding alleen uitvoeren of samen met anderen. Je eigen weg vinden in hekserij

Conclusie

Je eigen weg vinden binnen hekserij lukt alleen als je onderzoekt, experimenteert en overal vraagtekens bij plaatst. Je kunt dat doen door datgene wat je in boeken en opleidingen tegenkomt kritisch te bevragen. Zo leer je dingen op jouw manier te doen. Zou je klakkeloos dingen van anderen overnemen, dan eindig je met een betekenisloze heksenpraktijk waar je niet zo veel aan hebt. Je hebt jezelf dan immers niets eigen gemaakt. Hekserij is hard werken en geduld hebben. Alleen als je er echt iets voor wilt doen kom je verder op je heksenpad.

Volg de gratis minicursus hekserij!

Wil je met hekserij beginnen, maar weet je niet hoe? Volg dan de gratis minicursus hekserij. Zeven dagen lang ga je aan de slag met vragen en oefeningen die jou helpen om je eigen weg te vinden in hekserij. Je legt de basis voor een uniek heksenpad dat helemaal bij jou past.

hekserij

Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden als heks begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…


Deel dit via:

You cannot copy content of this page