beltane walpurgis

Beltane en Walpurgisnacht

Geschatte leestijd: 8 minuten

Veel moderne heksen vieren op 1 mei Beltane, een viering die draait om vruchtbaarheid en groeikracht. Dezelfde datum staat bekend als Walpurgisnacht, een nacht waarin heksen en boze geesten de wereld onveilig maakten. In dit artikel vind je info over dit jaarfeest en tips voor het vormgeven van je eigen Beltane vruchtbaarheidsritueel.

Blog >> Wat is hekserij >> Jaarfeesten

Inhoudsopgave

Walpurgisnacht

Walburgis of Walpurga was een abdis die ergens tussen het jaar 700 en 800 leefde. Zij was een dochter van koning Richard van Wessex (Engeland) en werd na haar vaders dood door de missionaris Bonifatius uitgezonden om de Germaanse heidenen te bekeren. Walburgis stichtte als non een klooster in Heidenheim (Duitsland) en bouwde er een kerk. Als abdis van dit klooster deed ze haar uiterste best om allerlei oude gebruiken te bestrijden. Anderen deden hetzelfde en de christelijke bekeringsdrang zorgde dat steeds meer mensen gingen geloven dat natuurgeesten en heksen boze geesten waren.

Walpurgis wordt herdacht op 25 februari (haar sterfdag) en 1 mei, naar verluidt omdat zij op 1 mei door Paus Adrianus II heilig werd verklaard. Op die dag werden tevens haar relieken overgedragen. In de Sankt-Willibaldkirche, een kerk die aan Walburgis is gewijd, bevinden zich vandaag de dag nog steeds haar relieken. Uit de rots waar ze op liggen zou jaarlijks een geneeskrachtige vloeistof druipen die, heel toepasselijk, Walburgis-olie genoemd wordt.

Walpurgisnacht en hekserij

Volgens Duits volksgeloof vieren heksen op 1 mei, tijdens de Walpurgisnacht, feest op de Brocken in Harz. Vroeger werden er ’s nachts kruiden verzameld, zoals hondsdraf, omdat men geloofde dat men heksen daarmee kon herkennen. Om zich tegen boze geesten, duivels en heksen te beschermen staken mensen tijdens de Walpurgisnacht bosjes stro aan. Walpurgisnacht is gelinkt aan het oude Germaanse geloof, omdat het de nacht is waarin Wodan zijn bruiloft met de Walkuren vierde. Na de kerstening werden de bijzondere eigenschappen van de Godin Freya vaak toegedicht aan Walburgis.  

LEES OOK: WAT IS HEKSERIJ

Beltane of meiavond

Beltane kun je vertalen als: ‘vuur van Bel’. De naam van dit jaarfeest werd voor het eerst op schrift gesteld in de Sanas Chormaic. Dit is een oude Ierse encyclopedie die rond het jaar 900 na Chr. werd samengesteld door de koning van Munster, die tevens bisschop was. Volgens overleveringen dwaalden in de nacht van 30 april op 1 mei heilzame natuurgeesten en andere wezens over de akkers. Zij zuiverden de omgeving en stimuleerden de vruchtbaarheid van de aarde en de groeikracht van de natuur.

Zoals de naam al zegt was dit jaarfeest gewijd aan de Keltische zonnegod Belenos of Bel. Beltane werd vroeger gezien als het begin van de zomer en feesten rond Belenos werden van Engeland tot Italië en Gallië gevierd. Jonge meisjes maakten zo hoog mogelijke sprongen. Zo hoog als zij kwamen, zo hoog zou het koren groeien. Vuren werden ontstoken om het licht en de warmte van de zon te stimuleren. Vee werd tussen de vuren door gedreven voor zuivering en vruchtbaarheid. De mensen liepen zelf ook tussen de vuren door in de hoop vrij te blijven van ziekte en zonde.

Volgens de Keltische mythologie is het in de meinacht voor mensen mogelijk om andere werelden te bezoeken, bijvoorbeeld de geesten- of elfenwereld. Huwelijken die eigenlijk tussen Samhain en Beltane voltrokken zouden worden werden uitgesteld omdat trouwen in die periode ongeluk zou brengen.

Tijdens de kerstening werd de maand mei op veel plaatsen omgedoopt tot ‘Mariamaand’. Maria was vanaf dat moment de beschermvrouw van alles wat op de akkers groeide. In moderne hekserij is Beltane onderdeel van het Keltisch jaarwiel.

Beltane meiboom

Beltane en de meiboom

Rond Beltane werd op veel plaatsen in Europa een meiboom ‘geplant’. In sommige dorpen doen mensen dat nog steeds. De meiboom is meestal geen echte boom, maar een hoge paal met een krans in de top: het zonnerad. Rondom het plaatsen van de meiboom vinden rituelen plaats die per gebied verschillen. Soms word er rond de meiboom gedanst, waarbij onder vrolijk gezang kleurige linten rond de boom geweven worden. Op andere plaatsen wordt de meiboom versierd met vlaggetjes. Sommigen zeggen dat de meiboom een fallussymbool is en dat de krans voor het vrouwelijke geslacht symboliseert, maar of dat klopt is niet zeker. Volgens andere bronnen is de meiboom een voorstelling van de levensboom die symbool staat voor vruchtbaarheid.

Vruchtbaarheidsrituelen voor Beltane

Veel meifeesten draaien niet alleen om zuivering, maar ook om vruchtbaarheid. Beide kun je als heks symbolisch gebruiken. Je kunt vruchtbaarheid breed bekijken, het gaat niet altijd letterlijk om zwangerschap of bevruchting. Een proces dat je doorloopt kan evengoed vruchtbaar zijn. Om extra aandacht aan vruchtbaarheid te besteden kun je een ritueel uitvoeren. Hoe je dat ritueel vormgeeft mag je helemaal zelf bepalen en je hoeft het niet per se in de nacht van 1 mei uit te voeren. Hieronder vind je een aantal ideeën:

  • Zaai plantjes met een bepaald doel. Het ontkiemen van het zaad en het groeien van de plant staat dan symbool voor de doelen die je wilt verwezenlijken. Je ziet het proces letterlijk groeien.
  • Gebruik zaden, bloemen en/of vruchten voor je ritueel. Deze zijn immers direct gelinkt aan vruchtbaarheid.
  • Schilder een ei en plaats het op je altaar om vruchtbaarheid aan te trekken.
  • Vermaal eierschillen in een vijzel en gebruik het poeder dat ontstaat voor rituelen om iets aan te trekken of voor een talisman die vruchtbaarheid en groeikracht bevordert.
  • Drink thee van bloemen of vruchten, zoals kamille- of rozenbottelthee en maak daar een speciaal moment van.
  • Spring zo hoog als je kan, net als de meisjes vroeger, of dans rond een meipaal.
  • Voer als je de mogelijkheid hebt een ritueel uit waarin menstruatiebloed een rol speelt. Dit staat immers direct in verbinding met vruchtbaarheid en je kunt het gebruiken om je persoonlijke doelen te verwezenlijken.
  • Gebruik vuur tijdens je ritueel, want kaarsenmagie en vuurrituelen zijn krachtige middelen die onder andere symbool staan voor vruchtbaarheid en het vuur in jezelf.

Een laatste tip!

En zoals altijd: doe wat bij jou past. Geef je rituelen vorm op een manier die voor jou goed voelt en klopt, wat anderen ook aanraden of beweren. Uiteindelijk gaat het erom dat je er zelf iets aan hebt en dat je rituelen mooie ervaringen worden. Dat lukt het best wanneer je je eigen weg volgt. Een ritueel bedenken hoeft ook niet moeilijk te zijn. Probeer het simpel te houden en gebruik dingen die je al in huis hebt, zoals bijvoorbeeld keukenkruiden. Ga op je gevoel af bij het vormgeven van je vruchtbaarheidsritueel en ga uit van wat jij symbool vindt staan voor vruchtbaarheid.

Ik wens je een mooie Beltane toe!

Wil je meer weten over rituelen en magie?

In deze toegankelijke heksenboekjes lees hoe je zelf (magische) rituelen kunt ontwerpen en uitvoeren die bij jou persoonlijk passen. Alle boekjes bevatten 56 bladzijden vol handige informatie, weetjes, tips en voorbeeldrituelen.

hekserij

Gerelateerde artikelen


Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden als heks begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…


Deel dit via:

You cannot copy content of this page