geesten hekserij

Geesten

Geschatte leestijd: 0 minuten

In de loop van de lente ga ik naar buiten om een offer te brengen aan de geesten van de natuur. Ik kook een ei, haal de schaal eraf en plaats het ei in een oud vogelnest. Het vogelnest versier ik met bloemen en kruiden, waarna ik het op een geschikte plek in mijn tuin neerzet, omgeven door een strooisel van mais- of tarwemeel. Daar vergaat mijn offer vanzelf, de natuur neemt het op en absorbeert de energie die ik in mijn offer gestoken heb.

* Vanwege de leesbaarheid schrijf ik alleen over de vrouwelijke heks. Dat betekent echter niet dat elke heks een vrouw is. Iedereen, vrouw, man of anders kan een heks zijn.

Blog » Entiteiten

Inhoudsopgave

Wat zijn geesten?

Bij het woord ‘geesten’ doemt bij velen het beeld op van overledenen; gestorven mensen van wie de zielen nog op aarde rondwaren. Die geesten bestaan inderdaad. Ik kom ze regelmatig tegen en met sommigen van hen heb ik diep contact. Het verhaal hierboven schetst echter dat er meer soorten geesten bestaan dan de zielen van overledenen alleen. Die entiteiten kun je als heks op je pad tegenkomen. De kans is zelfs groot dat dit vroeg of laat gebeurt.

Geesten van overledenen

In mijn traditie noemen we de energie van een overledene ‘essentie’. Anderen noemen het een geest, spook, geestverschijning of fantoom. Vanuit dit perspectief is een geest het wezenlijke stukje van een mens, dier of ander levend wezen. Het bevat de energie en de levenskracht die ons actief houdt. Het is de bezieling die elk individu uniek en speciaal maakt. Na de dood van het fysieke lichaam blijft de geest bestaan. Maar wat gebeurt er vervolgens mee?

Niemand weet het zeker

Wat er na de lichamelijke dood met een geest gebeurt is een onoplosbaar mysterie. Dat zal je pas ontdekken nadat je jouw sterfelijke leven hebt afgerond. Ondertussen doen allerlei theorieën de ronde. Dee meningen over wat je na de dood kunt verwachten zijn verdeeld.

Sommigen zeggen dat de geest van een overledene naar ‘het licht’ gaat, wat daar ook mee bedoeld wordt. Velen geloven in reïncarnatie. Anderen zijn ervan overtuigd dat geesten eeuwig op aarde blijven ronddolen. Weer anderen denken dat ze oplossen in het grote geheel, het universum of de kosmos. In het christelijk geloof ga je na de dood naar de hemel of de hel. In mijn traditie geloven we dat mensen en dieren na hun fysieke dood blijven bestaan, zij het in een alternatieve vorm die ik eerder ‘essentie’ noemde.

In elk geval is duidelijk dat heksen geloven dat er na je sterfelijke leven wel degelijk iets van je overblijft. Dat stukje van jou wordt ‘geest’ genoemd.

Overleden dierbaren eren

Je hebt vast wel eens van de dag van de doden gehoord. Deze viering/herdenking vindt plaats op 1 en 2 november in Zuid-Amerika. Dit feest is al heel oud en het komt voort uit het idee dat rouwen om de doden disrespectvol is. In plaats van te rouwen, betuigen mensen respect en liefde aan hun overleden dierbaren. Overledenen zouden tijdens dit feest tijdelijk toegang hebben tot het rijk van de levenden. Ze kunnen hun nog levende dierbaren bezoeken. Om die reden kleden mensen zich mooi aan en versieren ze hun gezicht met schmink.

Mensen richten altaren op om hun overleden dierbaren in het land van de levenden te verwelkomen. Dat doen ze thuis of op een begraafplaats. Op het altaar of graf staan bloemen, een kaars voor elke dierbare en foto’s. Ook wordt er voor eten en drinken gezorgd, zodat de overledenen hun honger kunnen stillen en hun dorst lessen.

geesten dag van de doden

Samhain

In onze contreien bestaat ook een feest van de doden. Het wordt Samhain of Halloween genoemd en vindt plaats van 30 oktober op 1 november. Veel heksen vieren dit jaarfeest. Zij geloven dat de sluier tussen de werelden in die nacht dunner is dan anders. Daardoor zou het contact met de geesten van overledenen gemakkelijker tot stand komen. Ze plaatsen bijvoorbeeld extra borden voedsel op tafel voor hun dierbare overledenen en voeren rituelen uit.


LEES OOK
Jaarfeesten in hekserij


Natuurgeesten

Natuurgeesten staan aan de basis van de natuur. Ze houden zich op in de grond onder onze voeten, de zee, de lucht en de bergen. Ze heersen over het weer, de getijden en de activiteit van geisers en vulkanen. Natuurgeesten staan aan de basis van vruchtbaarheid, groei en bloei. Daarom kun je ze als de levenskracht van de aarde beschouwen. Hun energie zorgt ervoor dat er in de lente jonge blaadjes aan de bomen groeien. Zij geven zaden de kracht om te ontkiemen. Zij zorgen voor de vernieuwing van de vegetatie en de geboorte van wilde dieren.

In de folklore bestaan veel verhalen over geesten in de natuur. Mensen geloofden dat je deze geesten tevreden moest houden door ze op gezette tijden offers te brengen. Daar ligt de oorsprong van het gebruik om een lente- en herfstoffer te brengen, zoals in mijn familie gebruikelijk is. Het eerste offer is er een van hoop, het tweede van dank.

Respect voor natuurgeesten

Het geloof in natuurgeesten zorgt ervoor dat ik niet zomaar iets afpluk in de natuur. Ik vraag de natuurgeesten altijd om toestemming. Krijg ik die niet, dan laat ik datgene wat ik had willen plukken staan. Pluk ik wel iets, dan geef ik daar iets voor terug. Ik zaai inheemse zaden, of offer een klein beetje van mijn eigen levenskracht of energie.

Van andere heksen weet ik dat zij ook niet zomaar van alles meenemen uit de natuur. Dat respect is in mijn ogen belangrijk, omdat hekserij inhoudt dat je voor de natuur zorgt. Zou je zonder erover na te denken van alles wegplukken, dan neem je meer dan nodig is. Je brengt schade toe aan de natuur. Geloof jij net als ik in het bestaan van natuurgeesten, wees dan voorzichtig met wat je vraagt en neemt.

geesten

‘Boze geesten’

Het geloof in zogenaamde ‘boze geesten’ is wijdverspreid. Je komt het overal ter wereld tegen. Mensen voelen zich door deze entiteiten bedreigd, omdat ze ziekte, ellende tegenspoed of ongeluk zouden brengen.  Daarom zijn er speciale rituelen bedacht om ‘boze geesten’ te verdrijven. Denk aan lawaai maken of wierook branden.

In sommige culturen verkleden mensen zich als spook of geest. De gedachte daarachter is dat ‘boze geesten’ jou dan niet als mens zullen herkennen. Dit soort rituelen vinden meestal aan het eind van het jaar plaats, in de donkere tijd.  

Zelf ben ik niet zo bang voor ‘boze geesten’. Over het algemeen zijn geesten je goedgezind. Een enkeling vertoont vervelend of opdringerig gedrag, maar daar is meestal wel een oplossing voor te vinden. Persoonlijk vind ik het belangrijk om zo min mogelijk te oordelen. Dat geldt dus ook voor geesten en andere entiteiten. Dat wij hun gedrag niet begrijpen of eng vinden betekent niet perse dat ze kwade bedoelingen hebben.

Beschermgeesten en persoonlijke metgezellen

Veel heksen zijn ervan overtuigd dat ze beschermgeesten of gidsen bij zich hebben. Deze entiteiten manifesteren zich vaak al in je jeugd. Dat was bij mij ook zo. Ze laten zich aan je zien als de tijd rijp is. Het is mogelijk dat je jouw persoonlijke metgezellen of beschermgeesten pas bewust waarneemt op latere leeftijd. Ze zijn tijdelijk bij je of je hele leven en ze ondersteunen je op allerlei gebied. Daarom is het als heks fijn om metgezellen of beschermgeesten om je heen te hebben.

Geesten en de heks

Naar mijn mening is het samenwerken met geesten en andere entiteiten zoals goden, engelen, familiars of demonen, een zeer belangrijk onderdeel van hekserij. Zij vormen immers de brug tussen de heks en de andere werelden. Ze helpen een heks om contact te leggen met die werelden. Daarnaast geven zij kracht mee aan bepaalde (magische) rituelen. Soms dienen geesten zichzelf aan. Op andere momenten neem je als heks het initiatief en maak je welbewust contact met een geest of andere entiteit.

Angst voor geesten en andere entiteiten

Regelmatig merk ik dat heksen het contact met entiteiten, zoals geesten, griezelig vinden. Die angst weerhoudt je ervan om als heks verder te komen op je pad. Door je angst sta je je eigen ontwikkeling in de weg. Dat vind ik jammer en daarom heb ik een boekje over entiteiten geschreven. Je vindt het hieronder.


Wil jij graag op een fijne en veilige manier contact maken en samenwerken met entiteiten?

In het boekje ‘Hekserij tussen de werelden’ vertel ik over de mystieke wisselwerking tussen de heks en entiteiten uit ‘andere werelden’. Het boekje bevat 60 bladzijden vol basiskennis, praktische tips, oefeningen en inspirerende voorbeelden die jou handvatten geven bij je contacten met entiteiten.

het verborgen rijk van entiteiten boek

Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden als heks begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…


Deel dit via:

You cannot copy content of this page