
Het Keltisch jaarwiel
Geschatte leestijd: 7 minuten
In veel moderne tradities binnen hekserij wordt het Keltisch jaarwiel gevolgd. In dit artikel lees je wat het wiel van het jaar is, welke vieringen erbij horen en hoe het jou kan helpen om structuur en inhoud aan je heksenpraktijk te geven.
Blog >> Wat is hekserij >> Jaarfeesten
Inhoudsopgave
- Het Keltisch jaarwiel
Waar het Keltisch jaarwiel vandaan komt
Het Keltisch jaarwiel bestaat uit een reeks van acht jaarfeesten die zijn gelinkt aan de seizoenen en de kringloop van de natuur. Vier van deze feesten zijn gebaseerd op de landbouwfeesten die door onze Keltische voorouders gevierd werden. De andere vier hebben te maken met de (wisseling) van de seizoenen, die wordt bepaald door de stand van de zon.
De oorsprong van het Keltisch jaarwiel ligt bij de Keltische samenleving die rond het begin van de jaartelling in grote delen van Europa gevestigd was. In die tijd waren mensen veel meer afhankelijk van lokale oogst dan nu en had men veel oog voor de cyclus van de natuur. Vruchtbaarheid en zaaien, groei, oogst en het afsterven van de vegetatie waren leidraad voor het verbouwen van voedsel en het houden van vee.
Vandaag de dag gaat dat anders, want al zijn de seizoenen voor lokale landbouw nog steeds belangrijk, we zijn er veel minder afhankelijk van geworden. Het grootste deel van de lokale agrarische opbrengst wordt geëxporteerd en we importeren allerlei producten uit het buitenland, zoals graan, olie, specerijen en rijst. Vroeger gebeurde dat nog niet of veel minder. Daarom was een goede lokale oogst toen belangrijker dan nu. Er werden goden vereerd die voor vruchtbaarheid en overvloed konden zorgen.
Het Keltisch jaarwiel en hekserij
Als iemand mij zou vragen wat het Keltisch jaarwiel met hekserij te maken heeft, dan zou ik zeggen: ‘Eigenlijk helemaal niets.’ De feesten die aan het wiel van het jaar verbonden zijn waren van oorsprong lokale volksfeesten die iedereen vroeger vierde. Toch zijn er veel heksen die het jaarwiel gebruiken als rode draad voor hun heksenpraktijk. Dat komt voornamelijk doordat Gerald Gardner, de oprichter van de natuurreligie Wicca, deze feesten heeft ‘geleend’ en toegevoegd aan zijn religie. Vreemd is dat niet, want ze passen goed bij de inhoud van moderne hekserij. Niet alleen omdat ze gelinkt zijn aan de kringloop van het leven, maar ook omdat ze iets kunnen toevoegen aan de persoonlijke zoektocht en ontwikkeling van een heks. De kringloop van het leven zie je immers niet alleen letterlijk in de natuur. Je kunt hem evengoed op symbolische wijze toepassen te aanzien van jezelf en je ontwikkeling.
Sinds de opkomst van Wicca zijn de acht jaarfeesten van het Keltisch jaarwiel via moderne hekserij en andere heidense stromingen langzaam weer bekender geworden. Ze worden vandaag de dag door veel wicca’s, eclectische heksen en andere heidenen (paganisten) gevierd. Omdat zoveel heksen het jaarwiel volgen, wordt het tegenwoordig ook wel ‘Heksenrad’ genoemd.
De feesten van het jaarwiel
- Samhain, 1 november
- Yule, 21 december
- Imbolc, 1 februari
- Ostara, 21 maart
- Beltane, 1 mei
- Litha, 21 juni
- Lughnasadh of Lammas, 1 augustus
- Mabon, 21 september
Sommige heksen houden de data aan die voor de jaarfeesten zijn vastgesteld, anderen volgen meer hun gevoel. Ze kijken naar wat er in de natuur gebeurt en gaan uit van wat ze waarnemen. De bovengenoemde data zijn dus indicaties geen vaste data. Wil jij de jaarfeesten ook vieren, dan is het aan jou om te bepalen wanneer je dat precies doet. Volg je gevoel en doe wat voor jou het best voelt.
LEES OOK: WAT IS HEKSERIJ

De rol van het Keltisch jaarwiel binnen moderne hekserij
Wat heb je nu eigenlijk aan het jaarwiel? Dit is een vraag die veel wordt gesteld, vooral door beginnende heksen. Naar mijn idee zijn er twee redenen waarom je ervoor kunt kiezen om het jaarwiel te volgen.
- Het kan je helpen om meer in het ritme van de natuur te leven
- Het kan je helpen bij zelfonderzoek en zelfontwikkeling.
Leven in het ritme van de natuur
Leven in het ritme van de natuur is heel natuurlijk, want wij zijn als zoogdier onderdeel van de natuur. Toch lijken veel mensen tegenwoordig te zijn losgeraakt van de natuur. Er wordt niet voor niets vaak gesproken over mens, dier en natuur, alsof ze losstaan van elkaar. Door bewust met de seizoenen te leven kom je als heks weer dichterbij de natuur en jouw plek erin. Het gaat je meer opvallen wat er in de natuur gebeurt en welke invloed dat heeft op je dagelijks leven. Het volgen van het jaarwiel, waarbij je stilstaat bij wat er in de natuur gebeurt, is daarom een mooie manier om hekserij meer met je leven te verweven.
Zelfonderzoek en zelfontwikkeling
Het jaarwiel kan je enorm helpen bij zelfontwikkeling en het vergaren van meer zelfkennis. Door jezelf beter te leren kennen en persoonlijke obstakels uit de weg te ruimen kom je dichter bij je eigen kern. Dat vind ik persoonlijk als wijze vrouw heel belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat ik me vanbinnen rustig en in evenwicht voel. Daardoor sta ik stevig in mijn schoenen en begrijp ik mezelf inmiddels erg goed. Dit helpt mij om moeilijke situaties het hoofd te bieden en meer te genieten van de mooie dingen van het leven.
Door het volgen van het jaarwiel heb je een leidraad om aan jezelf te werken. Je kunt jezelf doelen stellen en proberen die doelen stapsgewijs te bereiken. Je plant een spreekwoordelijk zaadje dat uitgroeit tot iets moois. Uiteindelijk kun je de vruchten van je werk plukken, waarbij je een spreekwoordelijke oogst binnenhaalt.
Moet je als heks de jaarfeesten vieren?
Nee hoor, dat hoeft niet. Het is helemaal aan jou of de jaarfeesten bij je passen en of het Keltisch jaarwiel iets aan jouw hekserij toevoegt. Er zijn heksen die geen jaarfeesten vieren, er zijn ook heksen die alleen de seizoensfeesten vieren of juist alleen de landbouwfeesten. Anderen maken een combinatie die bij hen past. Om erachter te komen of het volgen van het Keltisch jaarwiel iets voor jou is kun je dat het best uitproberen. Je hoeft daarbij geen uitgebreide rituelen uit te voeren. Hou het simpel, vooral in het begin.

Het Keltisch jaarwiel en mijn traditie
In de traditie waarin ik als wijze vrouw praktiseer speelt het Keltisch jaarwiel geen rol. Wij vieren de acht jaarfeesten niet, al heb ik me er uit nieuwsgierigheid wel in verdiept. In harmonie met de natuur leven is wel belangrijk binnen de traditie. Niet alleen met de natuur buiten jezelf, maar ook met je eigen, innerlijke natuur. Al op jonge leeftijd heb ik geleerd om goed voor de natuur te zorgen en werd ik gestimuleerd om mezelf goed te leren kennen. Dat geef ik op mijn beurt door aan mijn dochters en kleinkinderen.
Wil je meer weten over rituelen en magie?
In deze toegankelijke heksenboekjes lees je wat rituelen en magie zijn, hoe je zelf (magische) rituelen kunt ontwerpen en uitvoeren en wat je ermee kunt doen. Alle boekjes staan vol handige informatie, weetjes, tips en voorbeeldrituelen.


Over Yekaterina
Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden met hekserij begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden als heks, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…