Litha – Midzomer vieren

Litha midzomer

Litha -10 tips voor midzomerrituelen

Geschatte leestijd: 10 minuten

Voor veel heksen is midzomer (rond 21 juni) een bijzonder moment van het jaar. Op deze dag staat de zon loodrecht boven de evenaar op zijn hoogste punt. Dit wordt ook wel zonnewende of solstitium genoemd. De naam die wordt gebruikt door heksen die het jaarwiel volgen is Litha. Anderen noemen het midzomer nacht. Midzomer is de tegenpool van midwinter, waarbij de zon ook recht boven de evenaar staat, alleen hebben we dan juist een heel lange nacht.

Blog >> Wat is hekserij >> Jaarfeesten

Inhoudsopgave

Over Litha of Midzomer

Midzomer is een lichte periode waarin de natuur een enorme groei- en bloeikracht laat zien. Je ziet overal zomerbloemen. Bomen en struiken beginnen vruchten te ontwikkelen en het landschap is enorm groen en kleurig. Libellen bewaken hun territorium, vlinders dartelen door de lucht en kikkers kwaken tot diep in de nacht. Midzomer is uitbundig, vol van vuur, een tijd om het leven te vieren.

Bloemen die ik persoonlijk bij midzomervieringen vind passen zijn: madeliefje, boterbloem, margriet, biggenkruid, kamille en sint Janskruid en daarop gelijkende soorten. Dit zijn namelijk allemaal bloemen die (deels) geel zijn en een beetje op de zon lijken doordat ze omhoog zijn gericht en helemaal openstaan als de zon schijnt. Wil je meer weten over dit jaarfeest en andere vieringen, lees dan dit artikel.

Midzomertips en ideeën

Als heks kun je Litha op veel manieren vieren en om je te inspireren vind je hieronder 10 tips voor midzomerrituelen.

Litha tip 1 – Maak midzomerolie

De zon is onze ster, een enorme bol aan de hemel die onafgebroken in lichterlaaie lijkt te staan, al is er geen ‘echt’ vuur in de ruimte vanwege een gebrek aan zuurstof. De ‘vlammen’ van de zon komen voort uit een kernreactie. Toch past het element vuur enorm goed bij de zon en midzomer. Zonder de zon is er geen leven op aarde mogelijk. De zon brengt ons niet alleen licht en warmte, maar ook gezondheid. Vitamine D wordt bijvoorbeeld opgenomen door zonlicht op je huid en als je een tekort aan vitamine D hebt kun je je moe en/of depressief voelen. Zonlicht is goed voor onze stemming; de meeste mensen worden vrolijk van zonlicht. De zon spoort je aan om naar buiten te gaan en naar buiten te keren, en omdat de zon zo belangrijk is voor al het leven op aarde worden van oudsher rituelen uitgevoerd om hem te eren.

Vul een kleine pot met bloemen die jij bij Litha vind passen. Voeg er zonnebloemolie aan toe en dek de pot af met een katoenen lapje. Zet de pot op een zonnige plaats neer en roer er elke dag even in. Na ongeveer een maand kun je de olie zeven (dat doe je eerst met een theezeef en daarna nog een keer met een papieren theefilter). Om ervoor te zorgen dat je geen vochtdruppeltjes in je olie krijgt, kun je het laatste beetje beter niet afgieten. Je kunt eventuele vochtdruppeltjes zien doordat ze op kleine luchtbelletjes lijken die onderin de olie drijven.

Aandachtspunten

  • Bewaar je midzomerolie on een donkere fles op kamertemperatuur. Het blijft dan een jaar goed.
  • Je kunt deze olie later in het jaar gebruiken als je meer zonnekracht nodig hebt. Smeer er bijvoorbeeld je kaarsen mee in voor je ze brandt.
  • Wil je het op je huid gebruiken, zoek dan eerst goed uit welke planten irriterend kunnen zijn, anders kun je daar last van krijgen.
Litha midzomer vieren

Tip 2 – Maak een Litha – of midzomeraltaar

Om de zomer in huis te halen, kan het fijn zijn om tijdens Litha een speciaal altaar te creëren waar je dingen opzet die jij persoonlijk met de zomer associeert. Er zijn geen vaste regels voor wat er op zo’n altaar moet staan, dus ga op je gevoel af en wees creatief. Dingen die je op je altaar zet kunnen zowel symbolisch zijn als letterlijk met zomer verbonden, zoals een vaas zomerbloemen. Zet bijvoorbeeld iets op je altaar wat symbool staat voor dingen die je dit jaar nog wilt bereiken. Of vier je tussentijdse overwinningen door symbolen daarvan op je altaar te leggen.

Tip 3 – Vier het licht

Sta tijdens Litha ’s morgens vroeg op om de zon op te zien komen. Neem een picknickmand en een kleed mee en ga naar buiten, naar een plek waar je de zon goed kunt zien. Misschien kun je eten en drinken meenemen dat je met de zomer associeert, zoals bijvoorbeeld kamillethee, lavendelkoekjes of zomerfruit.

Ervaar bewust hoe de zon langzaam opkomt en hoe hij licht en warmte brengt. Neem het zonlicht in je op en laat het door heel je wezen stromen zodat je er extra kracht uit put.

Tip 4 – Wees trots op jezelf!

Je bent nu op het hoogtepunt van het jaar en neemt alles wat je tot nu toe hebt bereikt met je mee. Daar kun je tijdens Litha extra aandacht aan besteden.

Steek een vuur of kaars aan, schrijf op wat je hebt bereikt en wat je nog wilt bereiken en verbrand de briefjes in je midzomervuur om de dingen die erop staan een extra zetje de goede richting op te geven. Bekrachtig je magie door een handje lavendel in het vuur te strooien. Voer elke handeling uit met zuivere intentie en aandacht.

Tip 5 – Laat iets tot bloei komen

Maak een bloemenkrans door gras te vlechten en er bloemen in te steken. (pas op voor teken!) Geef de bloemenkrans een speciale plaats en zet er een kaars in, in een kleur die jij vindt passen bij vruchtbaarheid en groei.

Terwijl je de kaars aansteekt focus je op alles wat je dit jaar nog tot bloei wilt laten komen. Wat wil je nog bereiken voor jezelf? Waar wil je nog aan werken om persoonlijk te kunnen groeien? Je kunt dit ook opschrijven en de briefjes opgerold aan je krans vastbinden of onder je kaars leggen. Later, wanneer je kaars bijna is opgebrand kun je ze samen met je opgedroogde krans verbranden en de as buiten uitstrooien.

litha midzomer nacht

Tip 6 – Breng tijdens Litha een offer aan een god of godin

Als goden of godinnen deel uitmaken van je heksenpraktijk kan het fijn zijn om met midzomer een dankritueel uit te voeren waarbij je de godheden die iets voor jou betekenen bedankt voor hun steun tot nu toe. Vraag ze om je gedurende de rest van het jaar ook te steunen bij alles wat je doet en breng een offer dat jij passend vindt.

Tip 7 – Elfen en natuurgeesten

Breng tijdens midzomer nacht of Litha een offer aan de natuurgeesten en/of elfen. Elfen en natuurgeesten zijn verbonden met groeikracht. Zij zijn de energie waardoor de natuur tot leven en die bloemen laat bloeien. Daar kun je tijdens een offerritueel aandacht aan besteden en dank voor uitspreken.

Passende offers voor elfen zijn meestal zoet of zacht van geur en smaak. Denk bijvoorbeeld aan zoete wijn, mede, melk, honing en zoet geurende bloemen of fruit.

Tip 8 – Persoonlijke entiteiten

Elk mens en elke heks heeft entiteiten bij zich die er altijd zijn, ook als je het niet merkt. Dat is echter geen reden om het als vanzelfsprekend te zien dat ze er voor je zijn en midzomer is een mooi moment om kenbaar te maken dat je ze waardeert. Deze entiteiten worden ook wel ‘gidsen’ of ‘beschermgeesten’ genoemd.

Maak contact met je persoonlijke entiteiten door ze uit te nodigen voor je ritueel en bedank ze voor hun begeleiding. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een dankwoord uit te spreken en door ze te vertellen wat ze voor je betekenen. Vraag ze om begeleiding tijdens de rest van het jaar. Eventueel kun je ze bedanken met een offer.

Tip 9 – Divineer tijdens Litha

Gebruik een divinatiesysteem zoals de tarot om handvatten en inzichten te krijgen over wat je nog wilt bereiken en hoe je dat het best kunt aanpakken. Maak er een mooi zomerritueel van waarbij je focust op dingen aantrekken, vruchtbaarheid en groei. Breng jezelf in de juiste sfeer, bijvoorbeeld door kaarsen te branden die je hebt versierd met bloemen, brand wierook of lavendelolie. Ga buiten in de zon zitten terwijl je divineert.

Tip 10 – Luid de donkere tijd van het jaar in

Doe tijdens midzomer een ritueel bij zonsondergang om het begin van de donkere tijd van het jaar in te luiden. Ontsteek een vuur, als symbool voor het vuur van de zon dat jouw innerlijke vuur aanwakkert en vasthoudt. Dans, trommel, laat het vuur in jezelf wild stromen en laad je ermee op. Neem afscheid van de zon zodra hij ondergaat.

Ik wens je een fijne midzomernacht / Litha toe!

Wil je meer weten over rituelen en magie?

In deze toegankelijke heksenboekjes lees hoe je zelf (magische) rituelen kunt ontwerpen en uitvoeren die bij jou persoonlijk passen. Alle boekjes bevatten 56 bladzijden vol handige informatie, weetjes, tips en voorbeeldrituelen.

hekserij

Gerelateerde artikelen


Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden als heks begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…


Deel dit via:

You cannot copy content of this page