pentagram

Het pentagram

Geschatte leestijd: 9 minuten

Het pentagram is een veelgebruikt symbool binnen de hedendaagse hekserij. Van de heksen die ik tot nu toe heb ontmoet dragen velen een sieraad waar een pentagram op staat. Misschien herken je jezelf hier wel in, of wil je het pentagram graag en plek geven in jouw hekserij. Lees dan snel verder, want in dit blog vind je info over de betekenis en het gebruik ervan.

* Vanwege de leesbaarheid schrijf ik alleen over de vrouwelijke heks. Dat betekent echter niet dat elke heks een vrouw is. Iedereen, vrouw, man of anders kan een heks zijn.

Blog>> Magie en rituelen>>Symbolen

Inhoudsopgave

Wat een pentagram is

Het pentagram is een vijfpuntige ster die uit één lijn bestaat als je hem helemaal zou uitvouwen. De naam komt van het Griekse woord ’penta’, dat ‘vijf’ betekent. Een variant op dit zeer krachtige symbool is het pentakel, waarbij een cirkel aan de ster is toegevoegd.

Bij het pentakel wordt de vijfpuntige ster meestal in zijn geheel omringd door een cirkel. Soms is de cirkel van een pentakel kleiner dan het pentagram.

pentagram

De vijfpuntige ster in de geschiedenis

Het pentagram is een oeroud magisch symbool met een rijke geschiedenis. Het is verbonden met magie en mysterie en staat bekend onder verschillende namen, zoals Gobelinkruis, Pentalpha, Druïdester en Duivelskruis. Eeuwen geleden raakte men ervan overtuigd dat de vijfpuntige ster een krachtige magische amulet was die op verschillende gebieden bescherming bood. Denk aan bescherming tegen duivelse slechtheid en kwaadaardige demonen.

In het oude Engeland bevestigde men het symbool boven deuren en ramen ter bescherming. Ook werd het gedragen om veilig te reizen. Het oudst bekende gebruik dateert uit 3500 voor Christus. De vijfpuntige ster was in die tijd het zegel van de Chaldeeën in het oude Mesopotamië (3500-2700 VC). Het stond symbool voor de macht van het rijk en diens heersers.

Oude betekenissen

In het oude Egypte stond het pentagram symbool voor de onderaardse moederschoot. De Kelten verbonden het pentagram aan de godin Morrigan. Christenen in de middeleeuwen zagen het als symbool voor de vijf wonden van Christus, maar ook als aanduiding voor de vijf zintuigen. Daarnaast werd de vijfpuntige ster in die tijd gebruikt als een symbool voor waarheid en het afweren van het kwaad.

In de late middeleeuwen duidde het pentagram de seizoenen aan. Wees de punt van de ster omhoog, dan betekende dat ‘zomer’, terwijl de punt omlaag de winter aanduidde. Rond de Renaissance werd het pentagram als medisch symbool gebruikt en tijdens de heksenvervolgingen kreeg het een negatieve betekenis. Het werd toen voornamelijk gezien als duivelsteken en om die reden ‘heksenvoet’ genoemd. In mijn traditie gebruiken we een ander symbool dat heksenvoet heet en dat er compleet anders uitziet dan het pentagram.


LEES OOK
De heksenvoet


pentagram baphomet levi

Bekende afbeeldingen

Agrippa (1486-1535) en Tycho Bree (1582) vergeleken het pentagram met een mensengestalte met zijwaarts uitgestrekte armen. Er zijn uit die tijd ook andere illustraties bekend die de samenhang tussen mens en universum laten zien, o.a. van Leonardo da Vinci.

Eliphas Levi maakte twee illustraties. Een rechtopstaande versie met de mens in het centrum en een omgekeerde versie op het hoofd van Baphomet.

Waar je een pentagram voor gebruikt

Het pentagram met de punt naar boven

Tegenwoordig staat het pentagram binnen hekserij symbool voor de vier klassieke elementen (water, lucht, aarde en vuur) en de menselijke geest. De laatste is de heks zelf. Zij is de sturende kracht die de energie van de elementen gebruikt tijdens rituelen of magische handelingen. Meestal wordt dit principe afgebeeld als een rechtopstaand pentagram, waarbij de bovenste punt de geest aanduidt die de energie stuurt. 

Het pentagram met de punt omhoog heeft binnen hekserij een brede functie. Hieronder staan wat voorbeelden:

 • Symbool voor de naar buiten tredende zelf
 • Activiteit
 • Waakzaamheid
 • Aanroepen
 • Iets naar je toe halen (manifesteren)
 • Iets opladen
 • Krachtplek

Het pentagram met de punt naar beneden

Bij een omgekeerd pentagram denken mensen al snel aan kwade bedoelingen, negativiteit, de onderwereld, of verering van de duivel. Deze vorm van het pentagram kan bovendien aanduiden dat de geest ondergeschikt is aan de materie. Ofwel, de mens laat zich leiden door aardse verlangens, in plaats van door het mystieke en spirituele.

Het omgekeerde pentagram zie je terug in het satanisme, waarover veel misvattingen bestaan. In de Wicca duidt dit symbool de tweede graad aan, of de inwijding tot tweede graads wiccan.

Het omgekeerde pentagram kun je onder andere gebruiken voor:

 • Afweren
 • Uitbannen
 • Inwijding
 • Als krachtplek
 • Iets opladen
 • Schaduwwerk
 • Naar binnen keren

Waar je het Pentakel voor gebruikt

Het pentakel wordt als gesloten vorm geassocieerd met zaken zoals: bescherming, geaard zijn, concentratie en het richten van energie. De cirkel duidt een besloten ruimte zonder begin of eind aan, waar energieën niet zomaar in of uit kunnen. Je zou de cirkel kunnen vergelijken met de magische cirkel die sommige heksen trekken tijdens hun rituelen.

Het Rozenpentakel

Het rozenpentakel (zie afbeelding) is een symbool voor oneindigheid en onsterfelijkheid, waarbij de roos de poort naar het mystieke en het verborgene symboliseert.

rozenpentakel

Hoe je een pentagram of pentakel gebruikt

Je kunt de vijfpuntige ster op allerlei manieren inzetten tijdens rituelen en magische handelingen. Wees hier creatief in en die het op jouw manier, want dan zal dit symbool het best voor je werken. Je hoeft niet bang te zijn om iets verkeerd te doen. Hieronder vind je wat voorbeelden van het gebruik van pentagrammen en pentakels.

 • Laad een magisch voorwerp op in het centrum van een pentagram of pentakel. Maak het symbool zichtbaar met stenen, takken, waxinelichtjes, zout of meel. Of teken het op de vloer, een altaarkleed, of een vel papier.
 • Teken je een pentagram in de lucht. Dat kun je doen met je vinger doen of met een magisch voorwerp, zoals een staf, steen, zwaard of heksenmes.
 • Je kunt het pentagram als centrum van je altaar gebruiken, als krachtplaats. Versier bijvoorbeeld een houten schijf met een pentakel en leg die op je altaar neer.
 • Maak het pentagram zichtbaar met een appel. Als je een appel dwars doorsnijdt, vormt het klokhuis een vijfpuntige ster. Je kunt zo’n appel offeren, of de kracht van het pentagram tot je nemen door de appel op te eten.

Talisman of amulet

Vaak zie je dat moderne heksen een pentakel dragen als ketting of ring. Deze sieraden maken het niet alleen gemakkelijk om een andere heks te herkennen. Ze kunnen ook dienen als amulet of talisman. Laad zo’n amulet op in het maanlicht, of breng hem in contact met de energie van de elementen en je eigen energie om de kracht te versterken. Maak je een kruidenzakje om iets aan te trekken of af te weren, teken daar dan een pentagram op om je amulet of talisman meer kracht te geven.

Een veelzijdig symbool

Je kunt het pentagram op ontelbare manieren gebruiken. Om die reden is het een van de meest gebruikte symbolen binnen hedendaagse hekserij. Het wordt door veel heksen ingezet, bijvoorbeeld tijdens rituelen en magie of om amuletten en talismans te maken. Door het vele gebruik wint dit mooie symbool nog steeds aan kracht!

Tip: Wil je meer weten over het uitvoeren van (magische) rituelen of het opladen van talismans en amuletten? Dan zijn de onderstaande boekjes interessant voor jou. 

Wil je meer weten over rituelen en magie?

In deze toegankelijke heksenboekjes lees je wat rituelen en magie zijn, hoe je zelf (magische) rituelen kunt ontwerpen en uitvoeren en wat je ermee kunt doen. Alle boekjes staan vol handige informatie, weetjes, tips en voorbeeldrituelen.

hekserij

Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden als heks begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…


Deel dit via:

You cannot copy content of this page