tarotkaarten leggen

Tarotkaarten leggen voor beginners

Geschatte leestijd: 17 minuten

Hoe begin je met tarotkaarten leggen? Met welke tarotkaarten kun je het best beginnen? En wat is de beste manier om de tarot te leren kennen? Hieronder leg ik uit hoe je in vijf stappen tarotkaarten leert lezen, net zoals ik ruim 40 jaar geleden deed. Ook vertel ik iets over de opbouw en de achtergrond van de tarot, want die kennis heb je nodig om de kaarten te doorgronden.

* Vanwege de leesbaarheid schrijf ik alleen over de vrouwelijke heks. Dat betekent echter niet dat elke heks een vrouw is. Iedereen, vrouw, man of anders kan een heks zijn.

Blog » Wat is hekserij?»Divinatie

Inhoudsopgave


Waarom heksen tarotkaarten leggen

Negen van de tien heksen die ik ken werken met de tarot. Niet om de toekomst te voorspellen, zoals vaak wordt gedacht. Tarotkaarten leggen doen je om inzicht te krijgen in jezelf, andere, situaties en/of problemen. De kaarten zitten vol symboliek en als je eenmaal weet hoe je die symboliek interpreteert, kunnen de kaarten jouzelf of iemand voor wie je de kaarten legt vooruit helpen.

Waar de tarot vandaan komt

Sommigen zeggen dat de tarot uit Italië afkomstig is. Anderen wijzen het midden oosten aan als het gebied waar de tarot is ontwikkeld. Vooral Egypte wordt vaak genoemd. Weer anderen vertellen dat de tarot naar Europa werd meegenomen door de Roma, een rondtrekkend volk.

Het is in elk geval zeker dat kaarten zoals de tarot in de 14e eeuw voor het eerst in Europa als spel gebruikt werden. Ze werden vermoedelijk ontwikkeld als amusementsmiddel voor de Italiaanse koningshuizen. In die tijd werden de kaarten nog niet gebruikt om te waarzeggen. In plaats daarvan was het een ‘gewoon’ kaartspel en deed je er spelletjes mee.

Pas rond de 18e eeuw veranderde dit en begonnen mensen de kaarten te gebruiken om inzicht te krijgen in hun eigen leven en dat van anderen. De tarot van Marseille is een van de bekendste en oudste versies van de tarot. Deze kaarten kwamen rond het jaar 1500 vanuit  Italië in Frankrijk en Zwitserland terecht.

Tarotkaarten leggen

Om de kaarten goed te leren leggen is het belangrijk dat je begrijpt hoe de tarot in elkaar zit. Dat is bij elke tarotset hetzelfde. De tarot bevat 78 kaarten en is opgebouwd uit twee delen, de grote arcana en de kleine arcana. Groot en klein duidt niet op het aantal kaarten, maar op de soort kaarten. De grote arcana bevat 22 kaarten, de kleine arcana 56. Ga je tarotkaarten leggen, dan zijn de kaarten uit grote arcana die in een legging opduiken de meest prominente. Zij leggen het meeste gewicht in de schaal.

tarotkaarten leggen

De grote arcana

De kaarten in de grote arcana worden ook wel ‘troefkaarten’ genoemd. Deze groep kaarten vertelt over de reis van de dwaas door het leven, op weg naar vervulling.

De dwaas heeft als enige kaart twee nummers: 0 en 22. Dat komt doordat hij het begin en het eind van een cyclus weergeeft. De dwaas staat in een tarotlegging meestal voor de persoon voor wie de legging bedoeld is. Hij komt tijdens zijn reis allerlei obstakels en uitdagingen tegen waarbij hij zelf keuzes moet maken en inzichten opdoen. Daar leert hij van en zo komt hij vooruit. Bij kaart 21, de wereld, vindt hij vervulling en gaat een nieuwe cyclus van start.

De kleine arcana

De kleine arcana is opgedeeld in vier series van veertien kaarten: staven, zwaarden, kelken en pentakels. Deze worden op hun beurt weer gekoppeld aan de elementen.

 1. Staven – Vuur
 2. Kelken – Water
 3. Pentakels – Aarde
 4. Zwaarden – Lucht

In sommige tarotsets worden kelken ‘bekers’ genoemd of pentakels ‘munten’

Elke groep van veertien kaarten bestaat uit twee delen. De kaarten 1 t/m 10 duiden een kleine cyclus binnen een grote cyclus aan. De vier hoogste kaarten, 11 t/m 14, zijn de hofkaarten. Op elke hofkaart is een page, ridder, koning of koningin afgebeeld.

tarot voor beginners

Het interpreteren van tarotkaarten

Het interpreteren van tarotkaarten is een leerproces. Het kost tijd en moeite. Dat komt doordat je voor het leggen van de kaarten theoretische basiskennis nodig hebt. Denk aan de structuur van de tarot die ik hierboven beschreef. Het is het nodig dat je de symbolische betekenis is van de elementen kent. Weet je iets van de betekenis van getallen, dan helpt dat ook. Een ander belangrijk aspect is de reis van de dwaas, en hoe die reis is opgebouwd.

Heb je dat allemaal niet duidelijk op je netvlies staan, dan is het moeilijk om de verbanden tussen verschillende kaarten te doorgronden. Je begrijpt niet goed wat de ene kaart met de andere te maken heeft. Daardoor kun je geen wijs worden uit een legging van meerdere kaarten. Je krijgt het grote plaatje niet helder.

Een voorbeeld:

Komen de geliefden (kaart 6 van de grote arcana) tevoorschijn in een legging en ligt de 6 van zwaarden er ook tussen? Dan geeft de 6 van zwaarden extra informatie over de geliefdenkaart.

LEES OOK
Divinatie in hekserij

Intuïtie en tarotkaarten leggen

Ik ben overtuigd van het volgende: Tarotkaarten lezen doe je grotendeel door naar je intuïtie te luisteren.

Dat betekent dat je niet alleen afgaat op de basiskennis die je hebt. Je let vooral goed op wat je gevoel je vertelt over een bepaalde kaart. Hoe dat precies werkt is moeilijk in woorden te vatten. Soms weet ik gewoon wat ik zie als bepaalde kaarten bij elkaar liggen. Toch kunnen dezelfde kaarten op een ander moment een compleet andere boodschap geven, zelfs als ze dezelfde plaats in een legging innemen. Ga je aan de slag met tarotkaarten, dan ga je vanzelf begrijpen wat ik bedoel.

Jouw persoonlijke ervaringen zijn belangrijk. Durf daarop te vertrouwen! Zeker als heks is het durven volgen van je innerlijke stem cruciaal. Zou je voornamelijk van theorie uitgaan, dan luister je niet goed naar je innerlijke heks. Dat staat een goede verbinding met je kaarten in de weg.

Niet elke tarotlezer is het hier overigens mee eens. Er zijn tarot readers die vinden dat theorie leidend is, in plaats van het volgen van je intuïtie.

Met welke tarotkaarten kun je het best beginnen?

Er zijn zo veel soorten tarotkaarten te vinden dat het lastig kan zijn om een keus te maken, zeker als je net begint. Het zou handig zijn als er een tarot deck was dat voor iedereen het best is om mee te starten. Helaas is dat niet het geval, want smaken verschillen. De tarotset die jou het meest aanspreekt, kan voor iemand anders afstotelijk zijn.

Dat gezegd hebbende is zijn er twee dingen die jou kunnen helpen de juiste keus te maken bij het aanschaffen van tarotkaarten.

 1. Volg je gevoel. Welk tarot deck spreekt jou het meest aan?
 2. Kies een tarot deck waarvan de afbeeldingen eenvoudig zijn en de symboliek duidelijk.
tarotkaarten leggen voor beginners

De Rider Waite Smit tarot

Zelf heb ik de kaarten leren lezen met de Rider Waite Smith tarot, het deck dat op deze afbeelding staat. Deze kaarten hebben duidelijke afbeeldingen zonder overbodige decoratie. De kleuren zijn vrijwel egaal en helder. Ik vond dat als beginner heel fijn. Zelfs nu, ruim veertig jaar later, zijn deze tarotkaarten nog steeds mijn favoriet. Ik gebruik ze bijna elke dag.

Naast de Rider Waite Smith heb ik nog een paar tarot decks, maar die vind ik niet fijn om mee te werken al zijn ze nog zo mooi. Een ervan is de Toth tarot, een andere de Deviant Moon tarot. Ze bevatten prachtige plaatjes, waarvan de meeste me niets zeggen. Daardoor krijg ik er geen duidelijke inzichten door. Ik hou ze alleen omdat ik ze mooi vind.

Het ontdekken van het juiste tarot deck is een kwestie van uitproberen. Het kan gebeuren dat je een deck aanschaft dat niet voor jou blijkt te werken. Kies dan voor een andere. Kom je er iet uit, dan raad ik je aan om net als ik met de Rider Waite Smith tarot te beginnen.

Leer stap voor stap tarotkaarten leggen

Hieronder vind je wat stapsgewijze tips voor het leren duiden van de kaarten.

Stap 1: Maak je eigen tarotboek

Begin met het maken van een tarotboek voor jezelf. Dit kan een groot schrift zijn, een multomap, een mooi opschrijfboek, een grimoire of een document op je computer. In je tarotboek schrijf je jouw meest belangrijke ervaringen met de tarot op. Zo krijg je meer inzicht in de kaarten. Zeker als je af en toe even terugkijkt in je boek.

In je tarotboek reserveer je minimaal twee bladzijden voor elke kaart, zodat je de betekenissen die je zelf aan de kaarten geeft kunt noteren. Vermijd het om uitleg en betekenissen van anderen te bekijken. Het gaat om jouw persoonlijke interpretatie van de kaarten. Daar kom ik bij stap 3 op terug.

Stap 2 – Bestudeer de afbeeldingen van jouw tarotkaarten

Kies een kaart en kijk goed naar de afbeelding die erop staat. De betekenis van wat je ziet is op dit moment nog onbelangrijk. Dat komt later wel. Schrijf op wat je op elke kaart ziet en wat je daarbij voelt. Let op details!

Door dit met elke kaart te doen ontdek je wat jouw gevoel over elke kaart zegt. Doordat ik dit vroeger ook heb gedaan weet ik uit mijn hoofd hoe elke kaart eruitziet en wat erop staat. Je kunt dit trouwens ook doen door elke dag een kaart te trekken, net zolang tot je ze allemaal hebt gehad. Schrijf je bevindingen op in je tarotboek.

Stap 3: Geef jouw eigen uitleg aan de kaarten

Nadat je alle 78 kaarten uitgebreid hebt bekeken richt je je aandacht op de betekenissen van de kaarten. Ook nu laat je de uitleg van anderen over de betekenis van de kaarten links liggen. Pas bij stap vijf ga je kijken wat anderen over de kaarten te zeggen hebben.

Zou je de betekenissen die anderen aan de kaarten geven nu al opzoeken, dan word je daar sterk door beïnvloed. Zo ontneem je jezelf de kans om je intuïtie te laten spreken. Geef op dit moment alleen betekenis aan de kaarten vanuit van jouw persoonlijke indrukken en ingevingen.

Neem een kaart en bekijk hem goed.

 • Wat staat er precies op?
 • Welke symboliek kun je ontdekken?
 • Wat is de betekenis daarvan?
 • Wat voel je bij deze kaart en wat haal je daaruit? Is het bijvoorbeeld een vrolijke kaart, of juist niet?
 • Zie je balans of onevenwichtigheid?
 • Staan er dieren, objecten of personen op? En welke rol spelen die op deze kaart?
 • Wat zeggen de kleuren jou en waarom?

Ga uitsluitend op je gevoel af en schrijf in je tarotboek bij elke kaart op wat hij volgens jou betekent of vertelt. Vertrouw op je gevoel! Er is geen goed of fout.

Tip: Plak afbeeldingen van elke kaart in je tarotboek of teken ze na.

tarotkaarten leggen voor beginners

Stap 4: Onderzoek de structuur van de tarot

Ik gaf het hierboven al aan, om goed kaarten te kunnen lezen is het nodig om te begrijpen hoe de tarot in elkaar zit.

Onderzoek de betekenis van de grote en kleine arcana. Waar staan alle kaartengroepen voor en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Hieronder vind je wat tips:

 • Zoek aan elkaar gelinkte kaarten op en vergelijk ze. Pak bijvoorbeeld alle tienen uit de kleine arcana en het rad van fortuin uit de grote arcana. Welk verhaal vertellen deze kaarten samen? Wat vertellen de kleine arcanakaarten over de bijbehorende grote arcanakaarten?
 • Zie je alle tekens uit de kleine arcana in een legging terug? Het ontbreken van bepaalde kaarten in een uitgebreide legging zegt soms evenveel als de kaarten die er wel liggen. Ontbreken de kelken in een legging , maar liggen er wel veel zwaarden, dan kan het zijn dat degene voor wie je de legging doet zich afsluit voor zijn gevoel. Deze persoon durft mogelijk niet op zijn gevoel en intuïtie te vertrouwen en waarschijnlijk regeert zijn hoofd over zijn hart; er is innerlijke onbalans.
 • De hofkaarten laten hiërarchie zien. De koning is de hoogste in rang. Hij heeft veel macht. De koningin oefent een subtiele invloed uit. Dat doet mij altijd denken aan het Oost-Europese spreekwoord: ‘De man is het hoofd van het gezin, maar de vrouw is de nek die bepaalt waar het hoofd heen kijkt.’ De ridders zijn strijders. Zij hebben ervaring en kwaliteiten die ze effectief kunnen benutten. Een page is een leerling die de ridder boven hem in de rangorde assisteert.

Zo zijn er nog meer aanwijzingen die je kunt volgen om structuur aan te brengen in tarotkaarten lezen. Hoe beter je die structuur en verhoudingen tussen de kaarten herkent, hoe duidelijker hun boodschap op je overkomt.

Stap 5: Wat zeggen anderen over de betekenis van de kaarten?

Heb je stap 1-4 uitgebreid doorlopen, zoek dan op wat anderen over de betekenissen van bepaalde tarotkaarten zeggen. Lees eventueel boeken over de tarot. Het is hierbij belangrijk dat deze ‘anderen’ hetzelfde tarot deck gebruiken als jij. Doordat tarot decks zo van elkaar verschillen, wijken de betekenissen van dezelfde kaarten in verschillende sets van elkaar af.

Tips voor tarotkaarten leggen

Tip 1: Heb geduld en zet door

Tarotkaarten leren leggen kost tijd en moeite. Hoe snel je gaat hangt af van hoe vaak je met de tarot bezig bent. Zelf was ik pas na een jaar in staat om een legging van meer dan drie kaarten goed te interpreteren. Dat het zo lang duurt komt doordat je de betekenissen en onderlinge verbanden tussen de kaarten moet leren herkennen. Dat is vooral in het begin, als je de kaarten nog niet goed kent, een moeilijke of zelfs onmogelijke opgave.

tarot stap voor stap

Tip 2: Begin simpel

Begin met een simpele tarotlegging. De lat te hoog leggen kan demotiverend werken, omdat het je dan niet lukt de kaarten te duiden. Begin bijvoorbeeld met een legging van drie kaarten. Je kunt altijd nog kaarten toevoegen als je meer duidelijkheid wilt.

Tip 3: Stel open vragen

De tarot kan geen ja of nee zeggen, zoals een pendel of ouija bord. Begin je vragen bij voorkeur met een van deze woorden: ‘hoe’, ‘wie’, ‘wat’, ’wanneer’ of ‘waarom’.

Tarotkaarten lezen – voorbeelden van tarotleggingen

Tarotkaarten leggen kun je op veel manieren doen. Er zijn geen regels voor de hoeveelheid kaarten die je moet trekken. Soms is één kaart voldoende, bijvoorbeeld als je een dagkaart trekt. Wil je veel informatie over een situatie, dan leg je misschien wel tien of meer tarotkaarten neer. Ga bij het ontwerpen van tarotleggingen op je gevoel af en probeer verschillende manieren uit.

Een van de bekendste leggingen wordt het Keltisch kruis genoemd. Zelf gebruik ik die overigens niet. Ik ontwerp mijn tarotleggingen zelf. Vaak gaat dat intuïtief en trek ik net zolang kaarten tot ik tevreden ben. Op andere momenten hergebruik ik door mijzelf ontworpen tarot spreads. Mijn meest favoriete legging bestaat uit tien kaarten die ik op een bepaalde manier neerleg.

Voorbeelden:

 • Trek een weekkaart die jouw thema voor de week aanduidt. Trek elke ochtend een kaart die jou vertelt hoe je op die dag het best met je weekthema kunt omgaan.
 • Doe een simpele legging waarbij je drie kaarten trekt voor verleden, heden en (mogelijke) toekomst.
 • Kies een kaart uit die past bij een doel dat je voor ogen hebt. Geef die kaart een prominente plek, bijvoorbeeld op je altaar. Stel, je wilt focussen op een nieuw begin met frisse ideeën, dan zou je bijvoorbeeld de magiër (kaart 1 van de grote arcana) op je altaar kunnen neerzetten. Sta elke dag even stil bij de kaart en hoe die jou kan helpen jouw doel te bereiken.
 • Stel een vraag en trek daar een kaart voor. Stel een vervolgkaart en leg daar ook een kaart voor neer. Herhaal dit tot je tevreden bent.
 • Vier je de acht jaarfeesten of wil je magie bedrijven? Trek voorafgaand aan je (magische) ritueel een tarotkaart.

Tarotkaarten leggen is een leerproces

Tarotkaarten leren leggen is een leerproces dat je niet binnen enkele weken doorlopen hebt. Het leren kennen van 78 kaarten kost tijd, moeite en geduld. Maar zoals mijn oma altijd zei: “De reis is net zo interessant als de bestemming”. Dat geldt zeker voor het leren werken met de tarot. Als je er eenmaal induikt kom je mooie symboliek tegen. Soms stuit je zelfs op interessante legendes en verhalen.

Tot zover deze blogpost over het leggen van tarotkaarten. Ik hoop dat je er wat aan hebt en ik wens je veel plezier en succes bij het verkennen van de mysterieuze wereld van de tarot. Wil je meer tips over hekserij in je postvak? Meld je hieronder aan voor de Magische Mail die ik maandelijks verstuur.


Elke maand verstuur ik een mail vol heksenweetjes, tips, handige info en de nieuwste blogs. Schrijf je hieronder in.

VERGEET NIET OM JE INSCHRIJVING TE ACTIVEREN. CHECK JE SPAM!

hekserij

Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden als heks begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…


Deel dit via:

You cannot copy content of this page