heksentips-voor-oud-en-nieuw

Heksentips voor oud-en-nieuw

Geschatte leestijd: 10 minuten

Het nieuwjaarsfeest is al behoorlijk oud, net als sommige gebruiken die vandaag de dag nog altijd in zwang zijn. Denk aan lawaai maken, goede voornemens en elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar. Zelf voer ik elk jaar een klein traditioneel wensritueel uit en in dit blog lees je hoe je dat ritueel zelf kunt uitvoeren. Daarnaast deel ik een aantal andere heksentips voor oud-en-nieuw.

* Vanwege de leesbaarheid schrijf ik alleen over de vrouwelijke heks. Dat betekent echter niet dat elke heks een vrouw is. Iedereen, vrouw, man of anders kan een heks zijn.

Blog >> Magie en rituelen

Inhoudsopgave

Wist je dat…

…nieuwjaar niet overal ter wereld op dezelfde dag gevierd wordt? In het Westen vieren we oud-en-nieuw op 31 december. Dat komt waarschijnlijk doordat de Romeinen ca. 4000 jaar geleden bepaalden dat het nieuwe jaar voortaan op 1 januari zou beginnen in plaats van op 25 maart.

Bij de oude Germanen duurde het nieuwjaarsfeest maar liefst 12 dagen. Het begon tijdens de winterzonnewende en eindigde op 1 januari. Deze periode werd ‘Joel’ genoemd.

In sommige heksentradities wordt 31 oktober als nieuwjaar beschouwd.

Oude gebruiken

De Romeinen vierden het feest onder andere door offers te brengen aan de god Janus, waar de maand januari naar vernoemd is. Janus werd doorgaans afgebeeld met twee gezichten. Het ene keek terug naar het verleden, het oude jaar, terwijl het andere naar de toekomst gericht was: het nieuwe jaar.

Uit kleitabletten blijkt dat de Babyloniërs flink feestten en goede voornemens hadden. Die gingen meestal over aardse zaken, zoals het teruggeven van geleend gereedschap.

Volgens diverse bronnen werd er bij de Germanen uitbundig gegeten en gedronken en lawaai gemaakt. Dat laatste was bedoeld om boze geesten te verdrijven. In veel andere culturen zie je dit gebruik nog steeds terug. Op nieuwsjaarsdag worden wierook of kruiden gebrand om het huis van kwade krachten te zuiveren.

magie symbool

Vuurwerk en boze geesten

Het afsteken van vuurwerk lijkt af te stammen van de Germaanse gewoonte om boze krachten te verdrijven met behulp van lawaai. Vuurwerk veroorzaakt echter veel milieuschade en dierenleed. Honden en katten zijn doodsbang en vogels blijven zo lang (lees uren achtereen) in de lucht, dat ze te veel energie verspillen in een tijd van nachtelijke koude. En dat terwijl ze hun energie hard nodig hebben om warm te blijven. Om deze redenen ben ik een voorstander van het afschaffen van vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht.


LEES OOK
Magie en rituelen


Heksentips voor oud-en-nieuw : Nieuwjaarszuivering

Zuiver je huis om het nieuwe jaar fris te beginnen. Het is daarbij belangrijk dat je niet alleen benoemt wat je wilt verdrijven, maar ook wat je wilt behouden. Doe je dat niet, dan verdrijf je alle fijne energie ook. Hieronder vind je een aantal manieren om je huis te zuiveren van ongewenste energie.

  • Brand reinigende wierook of kruiden, zoals salie of heide.
  • Veeg ongewenste energieën je huis uit met een bezem
  • Maak je huis schoon met water waaraan je een reinigende olie of een kruidenbuideltje hebt toegevoegd.
  • Strooi zout in de hoeken van alle kamers. Heb je huisdieren die los rondlopen, dan kan je dat beter niet doen. In mijn traditie gebruiken we geen zout. In plaats daarvan nemen we grijze as, die ongeveer dezelfde werking heeft als wit zout.
magie symbool

Goede wensen

Nadat de klok twaalf uur geslagen heeft, is het gebruikelijk om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Je zou dit, als het daadwerkelijk gemeend is, kunnen zien als een vorm van volksmagie. Je brengt met deze woorden immers intentie en positieve energie over op een ander. Eigenlijk is het een soort spreuk die bij elke keer dat hij wordt uitgesproken in kracht groeit. Behalve op nieuwjaarsdag is het gebruikelijk om in de eerste week van januari alsnog de beste wensen over te brengen op mensen die je na nieuwjaar voor het eerst weer ziet of spreekt.

Heksentips voor oud-en-nieuw: Verbrand je wensen en voornemens

Wil je een heksentintje aan het overbrengen van wensen en voornemens geven, schrijf je goede wensen en voornemens dan op briefjes en verbrand die tijdens oudejaarsavond. Wil je anderen laten meedoen met je ritueel, dan zou je verschillende briefjes met wensen kunnen maken en die aan de ander geven. Of laat het lot beslissen door de briefjes te laten trekken door de personen die bij je zijn. Verbrand de briefjes vervolgens, terwijl je je voorstelt dat alle goede wensen en voornemens werkelijkheid worden.

Oliebollen

In de lage landen is het al heel lang traditie om tijdens oudejaarsavond oliebollen te eten. Ik herinner me de wit-emaillen emmers vol oliebollenbeslag die bij mijn oma voor de kachel stonden te rijzen nog goed, en ook dat ik als kind tijdens het bakken van oliebollen nooit in de keuken mocht komen. Veel te gevaarlijk, vond mijn oma, vanwege de met vet gevulde ‘heksenketel’ (een gewone gietijzeren jus-pan) die op het fornuis stond te pruttelen.

heksentips voor oud-en-nieuw

Voor wie het nog niet weet: de oliebol is een gefrituurd deeggerecht, met krenten, rozijnen en soms ook sukade erin. De oorsprong van de oliebol is niet 100% duidelijk. Waarschijnlijk werden ze ergens in de middeleeuwen voor het eerst gebakken. Ze heetten toen nog oliekoeck en werden niet gefrituurd maar in een klein laagje vet gebakken. Daardoor waren ze plat, in plaats van rond zoals moderne oliebollen. Er zaten trouwens veel meer kruiden en rozijnen in dan tegenwoordig.

Sommigen beweren dat oliebollen afkomstig zijn uit de lage landen, wat zou blijken uit een 14e eeuws document. Andere bronnen vermelden dat de oliebol van oorsprong uit regio Spanje afkomstig is en dat het bakken van oliebollen onderdeel zou zijn van de joodse traditie. We zullen waarschijnlijk nooit te weten komen hoe het precies zit. In de US worden oliebollen ‘Dutch doughnuts’ genoemd en ze zijn daar waarschijnlijk door immigranten uit de lage landen geïntroduceerd.

Heksentips voor oud-en-nieuw: Magische oliebollen

Bak je zelf oliebollen en wil je er speciale intentie aan meegeven voor degenen die de oliebollen gaan eten, spreek dan een bezwering over het beslag uit terwijl je erin roert. Geef op die manier bijvoorbeeld goede wensen zoals geluk, liefde of gezondheid aan je oliebollen mee. Je kunt ook symbolen in het beslag tekenen, of er woorden in schrijven met een satéprikker. Focus op je intentie terwijl je de oliebollen in het vet laat zakken. Door de oliebollen te bakken bezegel je je magie.

Bak je je oliebollen niet zelf, ook dan kun je ze vol intentie stoppen. Leg ze op een bedje van magische kruiden neer. Of teken met je vinger een symbool op je oliebol voor je hem opeet. Visualiseer dat de oliebol symbool staat voor het uitkomen van jouw wensen en doelen voor het komende jaar.

heksentips voor oud-en-nieuw wenssteen

Traditioneel wijze vrouwenritueel

In mijn traditie voeren we tijdens nieuwjaar een eenvoudig wensritueel uit. We bekrachtigen daarmee wat we in het nieuwe jaar willen bereiken of ervaren. Tijdens dit ritueel laden we wensstenen op die symbool staan voor het bereiken van onze wensen en doelen. Hieronder lees je hoe jij dit ritueel ook kunt uitvoeren.

Heksentips voor oud-en-nieuw: Wenssteenritueel

Stap 1: Zoek een wenssteen. Dit is een steen waar een ononderbroken ring omheen loopt die meestal lichter is dan de steen zelf.

Stap 2: Zuiver de steen en laad hem op door hem in te wrijven met grijze as. Heb je geen as, dan kan je zout gebruiken als alternatief.

Stap 3: Hou de steen vast tussen je handen en visualiseer (zie in gedachten voor je) dat je wens in het komende jaar waarheid wordt.

Stap 4:Neem een rode draad en knoop die om de steen, waarbij je je wens en de intentie die je in de steen hebt gestopt met elke knoop bezegelt.

Stap 5: Hang de steen op een plek die voor jou goed voelt. Dat kan zowel binnen als buiten.

In mijn traditie wordt de steen buiten, op een veilige plek aan een boom gehangen. In de praktijk betekent dit dat ik hem aan een van de kersenbomen in de tuin hang. Waar jij hem ophangt mag je zelf weten. Ga vooral op je eigen gevoel af.

Wil je meer weten over rituelen en magie?

In deze toegankelijke heksenboekjes lees je wat rituelen en magie zijn, hoe je zelf (magische) rituelen kunt ontwerpen en uitvoeren en wat je ermee kunt doen. Alle boekjes staan vol handige informatie, weetjes, tips en voorbeeldrituelen.

hekserij

Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden met hekserij begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden als heks, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…


Deel dit via:

You cannot copy content of this page