Blog hekserij

Blog hekserij | In dit heksenblog vind je allerlei artikelen waarin ik de kennis en ervaring deel die ik de afgelopen 45 jaar heb opgedaan als wijze vrouw en traditionele heks. Er komen regelmatig nieuwe artikelen bij. Wil je die niet missen, schrijf je dan in voor de magische mail.

Wil je meer leren over hekserij, volg dan een opleiding en/of lees mijn boekjes.

Ben je op zoek naar een speciaal onderwerp? Kies een categorie of gebruik de zoekfunctie hieronder.


Blog hekserij – Categorieën

De nieuwste blogs

geesten hekserij

Geesten
(18 april 24)


BLOG HEKSERIJ
Hekserij | Jaarfeesten | Zelfontwikkeling | Divinatie


blog hekserij heksenblog

Wat is hekserij?

Wat is hekserij en wat betekent het om een heks te zijn? Door het lezen van dit artikel krijg je een goed beeld van wat hedendaagse hekserij inhoudt, wat heksen geloven en wat ze zoal doen. Wereldwijd tref je hekserij op alle continenten aan en het komt in allerlei vormen voor. Op deze website vertel ik voornamelijk over de Europese heksentradities en natuurreligie. Daardoor kan de informatie die je hier vindt afwijken van de definitie en inhoud van hekserij in niet Westerse gemeenschappen en culturen.

Verder lezen . . .


jaarfeesten in hekserij

Jaarfeesten in hekserij

Jaarfeesten vieren kan je als heks houvast geven bij het volgen van de cyclus van de natuur en je eigen innerlijke processen. In dit artikel lees je in het kort waar de acht jaarfeesten van het Keltisch jaarwiel voor staan en hoe je ze kunt vieren.

Verder lezen . . .


het Keltisch jaarwiel

Het Keltisch jaarwiel

In een aantal moderne tradities binnen hekserij wordt het Keltisch jaarwiel gevolgd. In dit artikel lees je wat het wiel van het jaar is, welke vieringen erbij horen en hoe het jou kan helpen om structuur en inhoud aan je heksenpraktijk te geven.

Verder lezen . . .


Heksenopleiding

  • Vind je het moeilijk om op eigen houtje met hekserij te beginnen?
  • Twijfel je of je wel goed bezig bent als heks?
  • Of wil je het heksenpad meer op jouw eigen manier bewandelen?

    In deze zelfstudie heksenopleiding vind je de handvatten waarmee je verder komt op jouw unieke heksenpad. Je ontdekt hoe je hekserij verweeft met je dagelijks leven. Dat doe je door stap voor stap te onderzoeken wat bij jou persoonlijk past. Je kunt de modules los bestellen of met korting allemaal tegelijk.
heksenopleiding

Litha midzomer

Litha – midzomer vieren

Midzomer (rond 21 juni) is voor heksen een bijzonder moment van het jaar. Op deze dag staat de zon loodrecht boven de evenaar op zijn hoogste punt. Dit wordt ook wel zonnewende of solstitium genoemd. De naam die wordt gebruikt door heksen die het jaarwiel volgen is Litha. Anderen noemen het midzomer nacht. Midzomer is de tegenpool van midwinter, waarbij de zon ook recht boven de evenaar staat, alleen hebben we dan juist een heel lange nacht.

Verder lezen . . .


beltane walpurgis

Beltane en Walpurgisnacht

Beltane is een jaarfeest dat draait om vruchtbaarheid en groeikracht. Dezelfde datum staat bekend als Walpurgisnacht, een nacht waarin heksen en boze geesten de wereld onveilig maakten. In dit artikel vind je info over dit jaarfeest en tips voor het vormgeven van je eigen Beltane vruchtbaarheidsritueel.

Verder lezen . . .


zelfontwikkeling en hekserij

Zelfontwikkeling en zelfkennis van de heks

Om verder te komen als heks en als mens is het nodig om te begrijpen waar je voor staat, hoe je in elkaar zit en waar je op het persoonlijke vlak aan kunt werken. Zelfkennis en zelfontwikkeling leiden tot meer innerlijk evenwicht. Het geeft je de mogelijkheid om je kennis en wijsheid naar een hoger niveau te tillen. Daarom zijn het leren kennen en waarderen van jezelf niet te onderschatten onderwerpen voor een heks of wijze vrouw. In dit artikel lees je hoe zelfontwikkeling en zelfkennis je verder brengen op je heksenpad.

Verder lezen . . .


jezelf aarden

Voor een heks is het belangrijk om stevig met twee voeten op de aarde te staan. Niet enkel tijdens het uitvoeren van rituelen en andere heksenpraktijken, maar ook in het dagelijks leven. In hekserij noemen we dat aarden, gronden of wortelen. Wat jezelf aarden betekent en hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Verder lezen…


Divinatie in hekserij

Ik ken geen heks die nooit divineert. Zelf noem ik het meestal ‘waarzeggen’. Het is een kunst en kunde waar veel mysterie omheen hangt en die je als heks op veel manieren kunt vormgeven en inzetten. In dit artikel lees je wat divinatie is en waarom heksen zich bezighouden met divinatie. Daarnaast licht ik de meest gangbare divinatiemethodes toe.

Verder lezen . . .


tarotkaarten leggen

Hoe begin je met tarotkaarten leggen? Met welke tarotkaarten kun je het
best beginnen? En wat is de beste manier om de tarot te leren kennen? Hieronder
leg ik uit hoe je in vijf stappen tarotkaarten leert lezen, net zoals ik ruim
40 jaar geleden deed. Ook vertel ik iets over de opbouw en de achtergrond van
de tarot, want die kennis heb je nodig om de kaarten te doorgronden.

Verder lezen. . .


heksenbezem vliegzalf

Heksenbezem en vliegzalf

Bij de magie en rituelen van een heks denken mensen al gauw aan een boosaardige oude vrouw die in een pruttelende heksenketel staat te roeren. Bij anderen doemt het beeld op van een groepje vrouwen dat in het schijnsel van de volle maan rond een vuur danst. De rituelen van hedendaagse heksen hebben echter niets te maken met de clichés die je in films en fictieboeken tegenkomt. Hoe het er in werkelijkheid aan toegaat lees je in dit artikel.

Verder lezen. . .


BLOG HEKSERIJ
Rituelen en Magie


magie en rituelen

Magie en Rituelen

Bij de magie en rituelen van een heks denken mensen al gauw aan een boosaardige oude vrouw die in een pruttelende heksenketel staat te roeren. Bij anderen doemt het beeld op van een groepje vrouwen dat in het schijnsel van de volle maan rond een vuur danst. De rituelen van hedendaagse heksen hebben echter niets te maken met de clichés die je in films en fictieboeken tegenkomt. Hoe het er in werkelijkheid aan toegaat lees je in dit artikel.

Verder lezen. . .

Wil je meer weten over rituelen en magie?

In deze toegankelijke heksenboekjes lees je wat rituelen en magie zijn, hoe je zelf (magische) rituelen kunt ontwerpen en uitvoeren en wat je ermee kunt doen. Alle boekjes staan vol handige informatie, weetjes, tips en voorbeeldrituelen.

hekserij

magie hekserij

Magie en magische handelingen

Magie schuilt in kleine rituelen en simpele handelingen die grote impact hebben. Als heks kun je magie welbewust inzetten, met een duidelijk doel. In dit artikel lees je meer over waarom magie werkt en wat je ermee kunt doen.

Verder lezen. . .


heksentips-voor-oud-en-nieuw

Het nieuwjaarsfeest is al behoorlijk oud, net als sommige gebruiken die vandaag de dag nog altijd in zwang zijn. Denk aan lawaai maken, goede voornemens en elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar. Zelf voer ik elk jaar een klein traditioneel wensritueel uit en in dit blog lees je hoe je dat ritueel zelf kunt uitvoeren. Daarnaast deel ik een aantal andere heksentips voor oud-en-nieuw.

Verder lezen. . .


bloedmagie en bloedrituelen

Sinds het begin der tijden wordt bloed beschouwd als een uiterst krachtige substantie. Niet alleen op magische gebied, maar ook omdat het de brandstof van ons leven is. Bloed herinnert ons tegelijkertijd aan onze eigen sterfelijkheid. Veel mensen denken dat het offeren van levende wezens de enige vorm van bloedmagie is die er bestaat. Verhalen over mens- en dieroffers zijn immers het meest bekend. Zelfs vandaag de dag, in sommige tradities en culturen, is het offeren van dieren niet ongewoon. Er zijn echter meer manieren om bloed te gebruiken tijdens rituelen en magie.

Verder lezen. . .


magische symbolen

Het is ochtend en ik sta bij mijn huisaltaar. Er brandt een kaars. Met een rokend wierookstokje teken ik negen magische symbolen in de lucht. Dat doe ik elke dag om de familie-entiteiten te begroeten. Ik noem hun namen, waarna ik het wierookstokje doof en de kaars uitblaas. Nu kan ik met een rustig gevoel aan de rest van mijn dag beginnen.

Dit is een voorbeeld van een klein ritueel waar symbolen aan te pas komen.

Verder lezen…


de heksenvoet

Op de vloer van mijn wijze-vrouwenhuisje is een symbool geschilderd. Het bestaat uit drie elkaar kruisende witte lijnen. In mijn traditie noemen we dit symbool ‘de heksenvoet’ en in al zijn eenvoud is dit het belangrijkste symbool waar wij mee werken. Met zijn vele betekenissen bevat dit symbool de magie van generaties. Het is krachtig en veelzijdig, en om die reden waardevol voor rituelen, magische handelingen en zelfonderzoek. 

Verder lezen…


pentagram

Het pentagram is een veelgebruikt symbool binnen de hedendaagse hekserij. Van de heksen die ik tot nu toe heb ontmoet dragen velen een sieraad waar een pentagram op staat. Misschien herken je jezelf hier wel in, of wil je het pentagram graag en plek geven in jouw hekserij. Lees dan snel verder, want in dit blog vind je info over de betekenis en het gebruik ervan.

Verder lezen…


BLOG HEKSERIJ
Entiteiten | Godheden
| Demonen


entiteiten in hekserij

Entiteiten in hekserij

Iedereen heeft wel eens gehoord van klopgeesten, kwaadaardige demonen, bezetenheid en gebouwen waarin griezelige spookverschijningen huizen. Daardoor hebben entiteiten over het algemeen een afschrikwekkende reputatie, zeker als ze worden genoemd in combinatie met hekserij. Maar klopt dat beeld wel, en is het volledig? Naar mijn mening is dat niet het geval. Daarom vertel ik in dit artikel meer over entiteiten en hun rol binnen hedendaagse hekserij. Verder lezen. . .


Wil jij graag op een fijne en veilige manier contact maken en samenwerken met entiteiten?

In het boekje ‘Hekserij tussen de werelden’ vertel ik over de mystieke wisselwerking tussen de heks en entiteiten uit ‘andere werelden’. Het boekje bevat 60 bladzijden vol basiskennis, praktische tips, oefeningen en inspirerende voorbeelden die jou handvatten geven bij je contacten met entiteiten.

het verborgen rijk van entiteiten boek

Goden en Godinnen hekserij

Goden en godinnen

In mijn wijze-vrouwenpraktijk spelen godheden geen rol, want voor mij is hekserij geen religie maar een kunde. In veel andere vormen van hedendaagse hekserij nemen goden en godinnen wel een belangrijke plaats in of worden ze vereerd. Denk bijvoorbeeld aan Wicca en eclectische hekserij. In dit artikel lees je over hekserij als religie, godheden en hun functie binnen hekserij. Verder lezen . . .demonen in hekserij

Demonen

Samenwerken met familiedemonen maakt deel uit van mijn wijze-vrouwenambacht en is voor mij heel gebruikelijk. Ik besef dat contact hebben met demonen een controversieel onderwerp is. Deze entiteiten worden door velen immers afgeschilderd als boosaardig en daarom gevreesd. Ik vind dat ze dit oordeel niet verdienen, want demonen kunnen net als andere entiteiten waardevolle leraren zijn. In dit artikel lees je over de oorsprong van demonen in de westerse wereld en bespreek ik de (voor)oordelen die hebben geleid tot hun slechte reputatie. Verder lezen. . .

geesten hekserij

Geesten

In de loop van de lente ga ik naar buiten om een offer te brengen aan de geesten van de natuur. Ik kook een ei, haal de schaal eraf en plaats het ei in een oud vogelnest. Het vogelnest versier ik met bloemen en kruiden, waarna ik het op een geschikte plek in mijn tuin neerzet, omgeven door een strooisel van mais- of tarwemeel. Daar vergaat mijn offer vanzelf, de natuur neemt het op en absorbeert de energie die ik in mijn offer gestoken heb.
Verder lezen. . .


BLOG HEKSERIJ
Voor beginnende heksen


heks worden

Heks worden

Heks worden is niet voor iedereen weggelegd. Het moet bij je passen. Maar hoe kom je erachter of hekserij iets voor jou is? En hoe word je een heks? Na het lezen van dit artikel weet je het. Verder lezen. . .


Volg de gratis minicursus hekserij!

Wil je met hekserij beginnen, maar weet je niet hoe? Volg dan de gratis minicursus hekserij. Zeven dagen lang ga je aan de slag met vragen en oefeningen die jou helpen om je eigen weg te vinden in hekserij. Je legt de basis voor een uniek heksenpad dat helemaal bij jou past.

hekserij

heks worden

Hoe weet je dat je een heks bent?

Als je deze blogpost leest, doe je dat waarschijnlijk met een reden. Misschien ben je op zoek naar wie en wat je bent. Misschien voel je iets diep in jezelf dat je aanspoort om informatie en meer kennis over jezelf te zoeken en om het pad te ontdekken dat je misschien wilt volgen. Is het de weg van de heks of is het iets anders? Ben je een heks of niet? Tientallen jaren geleden had ik deze twijfels ook. Soms met en vaak ook zonder de hulp van anderen ontdekte ik wat mijn wegen waren. Om jou op weg te helpen deel ik mijn ervaringen en geef ik je handvatten waarmee je het antwoord zult vinden op de vraag: ‘Ben ik een heks?’ Verder lezen . . .


heksentips voor beginnende heksen

Heksentips voor beginners

Ik weet nog goed hoe het was om met hekserij te beginnen. Dat was ruim 45 jaar geleden, in een tijd waar je nog niets kon opzoeken op het internet. Gelukkig had ik een aantal wijze vrouwen om mij heen en had ik geen internet nodig om mijn weg te vinden. Vooral mijn oma was een wijze vrouw van wie ik veel heb geleerd. Omdat ik de kennis die ik heb opgedaan graag met je deel, vind je hieronder 10 heksentips voor beginnende heksen, waar je ook iets aan kan hebben als je al langer bezig bent met hekserij. Verder lezen . . .


Elke maand verstuur ik een mail vol heksenweetjes, tips, handige info en de nieuwste blogs. Schrijf je hieronder in.

VERGEET NIET OM JE INSCHRIJVING TE ACTIVEREN. CHECK JE SPAM!

hekserij

Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden als heks begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…Deel dit via:

You cannot copy content of this page