de heksenvoet

De heksenvoet ontrafeld

Geschatte leestijd: 19 minuten

Op de vloer van mijn wijze-vrouwenhuisje is een symbool geschilderd. Het bestaat uit drie elkaar kruisende witte lijnen. In mijn traditie noemen we dit symbool ‘de heksenvoet’ en in al zijn eenvoud is dit het belangrijkste symbool waar wij mee werken. Met zijn vele betekenissen bevat dit symbool de magie van generaties. Het is krachtig en veelzijdig, en om die reden waardevol voor rituelen, magische handelingen en zelfonderzoek. 

* Vanwege de leesbaarheid schrijf ik alleen over de vrouwelijke heks. Dat betekent echter niet dat elke heks een vrouw is. Iedereen, vrouw, man of anders kan een heks zijn.

Blog>> Magie en rituelen>>Symbolen

Inhoudsopgave

Wat is de heksenvoet?

De heksenvoet bestaat uit drie lijnen die allemaal even lang zijn. Een verticale lijn en twee schuine lijnen die elkaar in het midden kruisen. Als je de heksenvoet goed bekijkt, dan kun je hem in zestien delen verdelen. Een middelpunt, drie lange lijnen, zes korte lijnen, en zes punten aan het einde van elke lijn.

heksenvoet

Het middelpunt waar alle lijnen samenkomen staat voor de belangrijkste betekenis van de heksenvoet. De punten aan de uiteindes van de lijnen laten aanvullingen op de hoofdbetekenis zien. Het mooie van de heksenvoet is dat je hem op tientallen manieren kunt inzetten. De betekenis wisselt afhankelijk van het doel waar je hem voor gebruikt. Om te laten zien hoe de betekenissen wisselen, leg ik er drie uit. Maar eerst beantwoord ik een veelgestelde vraag over de heksenvoet.

Is de heksenvoet hetzelfde als de ‘hagal rune’?

Ja en nee. Ja, omdat het symbool er vrijwel hetzelfde uitziet. Nee, omdat de betekenis en achtergrond van de hagal rune compleet anders is dan die van de heksenvoet.

Er zijn veel verschillende theorieën over de hagal rune. Meestal wordt de hagal rune verbonden aan het goddelijke en de wedergeboorte van de ziel. Associaties van de hagal rune zijn onder andere: de hogere zelf, het goddelijke in ons en eeuwige verandering en als de moeder aller runen, omdat alle runen in de hagal rune verenigd zijn.

Deze rune werd soms gezien als onheilsstichter en dusdanig gebruikt. Men legde bijvoorbeeld runenstokken op de akker van een rivaliserende buur neer, in de hoop dat regen en hagel diens oogst zou vernielen.

De heksenvoet staat los van religie of het geloof in reïncarnatie. Het is een symbool dat magische kracht, kennis en wijsheid vertegenwoordigt. Daarnaast staat het symbool voor de wijze vrouw en Het Alles, ook wel universum genoemd. Hoe de heksenvoet wordt ingezet en wat het effect ervan is, hangt af van degene de ermee werkt. Je kunt er goed mee doen of schade mee aanrichten.


LEES OOK
Magische symbolen en sigils


Betekenissen van de heksenvoet in mijn traditie

Hier vertegenwoordigt de heksenvoet de wijze vrouw, met alle aspecten die zij als mens bezit. 

de heksenvoet en de wijze vrouw

De wervelkolom – De wervelkolom verbindt licht en schaduw

Deze lijn vertegenwoordigt:

 • Het evenwicht tussen spreken en zwijgen
 • Externe en interne invloeden
 • Expressie en naar binnen kijken
 • Innerlijke schaduwen
 • Innerlijke balans.

De wervelkolom staat perfect rechtop, anders kan hij het gewicht van de tweede en derde lijn niet dragen. Evenwicht en harmonie zijn nodig om dat te bereiken. Het vinden van innerlijke rust en evenwicht als persoon vraagt om zelfreflectie, schaduwwerk en zelfacceptatie. Het is nodig om daaraan te werken. Hoe beter je spreekwoordelijke ruggengraat rechtop staat, hoe meer innerlijke rust en balans je ervaart. 

De mentale lijn – De interactie tussen gevoelens, emoties en intellect

Deze lijn vertegenwoordigt:

 • Denken en analyseren
 • Gevoelens en emoties
 • Passie en ervaringen
 • Talenten en creativiteit
 • Doorzettingsvermogen en geduld

Je kunt alleen groeien op het persoonlijke en mystieke vlak als je daar tijd en moeite in steekt. Dat helpt bij het bereiken van evenwicht tussen je hoofd en je hart; je intellect en je emoties en gevoelens.

De mystieke lijn – De wisselwerking tussen kennis, ervaringen en wijsheid

Deze lijn vertegenwoordigt:

 • Leren en onderwijzen
 • Verwondering en begrip
 • Stevig met twee voeten op de grond staan en ‘zweven’

Deze lijn maakt duidelijk dat leren en werken nooit stopt. Jouw persoonlijke waarheden zijn niet in steen gebeiteld. Ze kunnen veranderen. Elk antwoord roept nieuwe vragen en onzekerheden op. Als je blijft openstaan voor alle mogelijkheden kun je blijven leren. Dat helpt je om jouw ervaring, kennis en wijsheid uit te breiden. Niet alleen als heks, maar ook in het dagelijks leven.

Het middelpunt – De essentie van de wijze vrouw als mens

Dit is de plek waar alles wat hierboven is genoemd samenkomt en zich vermengt. Hier kan je werkelijk in je kracht staan. Dat lukt alleen als je in staat bent om elk aspect van je wezen te omarmen en in balans te brengen. Als je volledig in harmonie bent met je zelf, is je ruggengraat recht en sterk. Dan kun je het gewicht van alle lijnen zonder moeite dragen.

de heksenvoet

Vanuit dit perspectief laat de heksenvoet zien dat alles wat er bestaat met elkaar verbonden is.

De lijn van Het Alles – De wisselwerking tussen boven en beneden

Deze lijn staat symbool voor de verbinding tussen boven en beneden, zoals:

 • Licht en duisternis
 • Dag en nacht
 • Binnen en buiten
 • Dat wat wij kunnen bevatten en het mystieke

Persoonlijk geloof ik niet in het principe van dualiteit, omdat aan elk principe meer dan twee aspecten kleven. Niets is zwart of wit, ertussen bevindt zich een groot grijs gebied. Geloof je wel in dualiteit, dan zou deze lijn symbool kunnen staan voor dit principe.

De lijn van de werelden – De fysieke wereld en andere werelden

Deze lijn symboliseert de verbinding tussen de fysieke wereld en de andere werelden, zoals:

 • De wereld van de levenden en het rijk van de doden
 • De mens en entiteiten
 • Het zichtbare en het onzichtbare.

Via deze lijn vindt het contact plaats tussen onze fysieke wereld en andere dimensies.  Daardoor kan je contact maken met entiteiten, zoals goden, geesten, demonen, elfen en andere mystieke wezens.

De lijn van de wijze vrouw – De bewuste en onbewuste geest

Deze lijn toont de verbinding tussen:

 • Onze dagelijkse werkelijkheid en andere dimensies
 • Praktische en mystieke kennis
 • De wijze vrouw of heks en andere mensen
 • Geheimen en openbare kennis en ervaringen

De krachtplek – Het middelpunt van de cirkel.

In het centrum van de heksenvoet komen alle lijnen op een zeer evenwichtige manier samen, waardoor deze plek ontzettend krachtig is. Alle energieën komen er samen. Daarom is dit de ideale plaats om als wijze vrouw of heks te staan of zitten tijdens rituelen of magische handelingen.

De heksenvoet vertegenwoordigt de zes pijlers van mijn traditie. Dit zijn aandachtsgebieden die voor elke wijze vrouw (of heks) belangrijk zijn.

de heksenvoet hagal rune

De zes punten aan het eind van elke lijn vertegenwoordigen de zes pijlers van mijn traditie:

 • De innerlijke wijze vrouw
 • Geschiedenis en folklore
 • De mystieke werelden
 • De ‘natuurlijke’ of fysieke wereld
 • Divinatie (waarzeggen)
 • Rituelen en magie

De zes lijnen vormen de specialisaties van de wijze vrouw

Op een gegeven moment specialiseert elke wijze vrouw zich op bepaalde gebieden. Denk bijvoorbeeld aan tarot, runen, necromantie, demonologie, coaching en counseling, kruidenmagie en/of de geneeskracht van kruiden.

Een wijze vrouw kiest zelf voor een of meer specialisaties die ze gecombineerd inzet als heler, raadgeefster en magiër.

Het middelpunt – de praktijk van de wijze vrouw

Dit is de plek waar alle specialisaties van de wijze vrouw samenkomen. De combinatie ervan vormt haar persoonlijke pad en ambacht. Dit is voor elke wijze vrouw anders. Daarom, praktiseert een wijze vrouw meestal solitair en op een strikt persoonlijk niveau, ook als ze is opgegroeid in een familietraditie. Mijn eigen praktijk bestaat voor maximaal 20% uit overgedragen kennis en ervaring. De rest is eigen invulling. Dat geldt voor iedereen in de familie die het wijze vrouwenpad volgt.

de heksenvoet hagal

Waar je de heksenvoet voor kunt gebruiken

 • Als focuspunt tijdens meditatie of trancereizen
 • Om rituelen en magie kracht bij te zetten
 • Om je persoonlijke kracht te vergroten
 • Om verbinding te maken met je voorouders
 • Om je te verbinden met andere werelden
 • Tijdens contact met entiteiten
 • Als beschermingssymbool

Heksenvoet of pentagram?

Er zijn relatief weinig heksen die met de heksenvoet werken. Je vindt hem voornamelijk terug in heksentradities die geen link hebben met Wicca, zoals de traditie waarin ikzelf praktiseer.
In traditionele Wicca, en op Wicca gebaseerde vormen van hekserij, wordt een ander symbool veel gebruikt. Dat is het pentagram. Daarover schrijf ik in een ander blog meer.  

Tip! Wil je geen toekomstige blogs missen? Schrijf je hieronder dan in voor de magische mail die ik ca. eens per maand verstuur.


Elke maand verstuur ik een mail vol heksenweetjes, tips, handige info en de nieuwste blogs. Schrijf je hieronder in.

VERGEET NIET OM JE INSCHRIJVING TE ACTIVEREN. CHECK JE SPAM!

hekserij

Over Yekaterina

Mijn naam is Yekaterina Siebelewsky en ik ben een wijze vrouw, ook wel traditionele heks genoemd. Ik ben ruim 40 jaar geleden met hekserij begonnen en net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan geleerd wat hekserij inhoudt. Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn om je weg te vinden als heks, zeker wanneer je net begint. Daarom deel ik mijn kennis en ervaringen graag met jou via mijn blogs, boeken en cursussen. Lees meer…


Deel dit via:

You cannot copy content of this page